maanantai 5. toukokuuta 2014

STROGANOFF- PIHVIT


Stroganoff pihvit eivät oikeastaan ole mitään pihvejä, vaan storganov-pataa. Niin kuin yleensäkin pataruoissa, toimii tässäkin aika mureuttajana ja vähintään tunnin haudutus tekee lihalle ihmeitä. Kerralla kannattaa tehdä reilu satsi, sillä uudelleenlämmitys vaan parantaa stroganovin luonnetta. Ja jos ei riisiä jaksa enää seuraavana päivänä keittää, maistuu padan jämät vaikkapa leivän päällä.

Miltä kuulostaisi: rapeaksi paahdettua maalaisleipää, stroganovia, tujaus smetanaa, päälle vielä suolakurkkukuutioita ja kyytipojaksi lasillinen shirazia...ei hassumpi, pitkän työpäivän päätteeksi, tyhjästä nyhjästy jämäruoka-pikaruoka?!
___________________________

STROGANOFF- PIHVIT vuodelta 1909

1 kg. selkälihaa tahi luutonta reittä
5 rkl. voita
suolaa
hienonn. valkopippuria
1/2 sipulia
2 rkl. vehnäjauhoja
vettä tahi lihalientä
2 dl. kermaa
2 rkl. tomaattisosetta
1 rkl. sinappia
1-2 etikkakurkkua

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja leikataan viipaleiksi. Ne pehmitetään lihanuijalla ja leikataan kuutioiksi, jotka ruskeutetaan äkkiä voissa pannussa. Suolaa, valkopippuria, hienonnettua sipulia ja vehnäjauhoja sirotellaan päälle, ja kaiken annetaan vielä hetken aikaa ruskeutua. Vähän vettä tahi lihalientä ja kermaa lisätään pannuun, kiehautetaan ja seos kaadetaan sen jälkeen kasariin. Pannu  on vielä huuhdottava vedellä tahi lihaliemellä ja liemi kaadettava lihapalojen päälle kasariin. Kun kaikki lihakuutiot tällä tavoin ovat paistetut, saavat ne hiljalleen kiehua kasarissa, kunnes ovat mureita. Ennen kuin pihvit tarjotaan, maustetaan ne vielä tomaatilla, sinapilla ja kuoritulla kuutioiksi leikatuilla kurkuilla.

____________________________

STROGANOFF- PIHVIT nykykielellä
=stroganov

1 kg naudan paistia
voita
suolaa
valkopippuria
300 g sipulia
2 l lihalientä
1 laakerinlehti
4 kokonaista mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
1-2 maustekurkkua (tai suolakurkkua)
2 dl kermaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl Dijon sinappia

Poista lihasta kalvot, ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. (Oikeappisesti stroganov pala on 1 cm:n paksuinen ja 5 cm pituinen suikale, mutta leikkaa kuutioiksi, jos niin haluat). Nuiji lihaa tarvittaessa. Sulata voi uuninkestävässä padassa, ruskista lihapalat ja lisää suola, valkopippuri ja sipulit, ripottele jauho sekaan. Anna jauhon imeä kaikki rasva itseensä ja ruskista vielä hetki. Kaada sekaan lihaliemi, laakerinlehti ja mustapippurit. Hauduta pataa ainakin tunti. Tarkista lihan kypsyys, stroganov on valmista kun liha on mureaa. Kuutioi kurkut, lisää pataan kurkut kerma, tomaattipyree ja sinappi. Tarkista maku, lisää mausteita tarvittaessa ja kuumenna kiehumispisteeseen. Tarjoa riisin kanssa.

____________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?