sunnuntai 15. helmikuuta 2015

HERNEKEITTO ja LASKIAISPYÖRYKÄT


Anna Hildan hernerokka on esiintynyt tässä blogissa jo kerran aikaisemminkin, mutta silloin korvasin possukimpaleen amerikan pekonifileellä ja liemifondilla... Heh... Ja nyt sitten tein oikeaoppisesti vanhan kaavan mukaan. Keittelin soppaa kaikessa rauhassa kolmisen tuntia niin että murean possunlihan sai sormin repiä suikaleiksi... Aika parantaa lopputulosta, samoin uudelleenlämmitys.


Juu, Anna Hilda, "HYVÄÄ", on!  Eikä tämän parempaa ulkona tarjottavaa keittoa ole olemassakaan.  Ihan täydellinen pulkkamäkisoppa.


Jälkiruoaksi vielä sitten vanha kunnon laskiaispulla?!
Tämänkin ohje on ollut blogissa kerran aikaisemmin... Mutta silloin valitsin täytteeksi hillon (minkä yleensäkin valitsen)... Nyt rohkenin valmistaa vanhan kirjan ohjeen mukaisen mantelimassan. Eikä se ollut ollenkaan hassumpaa. Karvasmanteliöljymäinen, vahva Amaretto-arominen vivahden puuttui (onneksi) kokonaan.


LASKIAISPYÖRYKÄT/TÄYTE vuodelta 1909

200 gr. mantelia
200 gr. sokeria
2 rkl. kuumaa vettä
1 dl. kermaa
pyörykkäin sisustaa

Kun pyrykät ovat jäähtyneet, leikataan kunkin pyörykän pohjasta pyöreä levy. osa sisustaa koverretaan pois ja sekoitetaan manteliseokseen, joka valmistetaan seuraavalla tavalla: manteli kuoritaan, hienonnetaan raasteimella ja survotaan sokerin kera, kuuma vesi, kerma ja pyörykkäin sisista lisätään. Kun seos on hyvin vaivattu, täytetään pyörykät ja levy pannaan paikoilleen.


HERNEKEITTO vuodelta 1909

1/2 ltr. vihreitä tahi keltaisia herneitä
3 ltr. vettä
3/4 -1 kg. sianlihaa (potkaa tahi kamaraa)
suolaa
sipulia runsaasti (tämäm Anna Hilda on itse reseptiin lisännyt)

Kuivat herneet perataan, huuhdotaan ja pannaan iltaa ennen käyttämistä kylmään veteen likoomaan.

Herneet ja huuhdottu sianliha pannaan tulelle samassa vedessä ja keitetään siksi, kun herneet kiehuvat rikki. Keitto maustetaan, ja liha leikataan palasiksi sekä tarjotaan keiton kera.

Jos sulattua tahi savustettua lihaa käytetään, pannaan se keittoon silloin, kun herneet ovat pehmeät. Sitte se saa edellee kiehua, kunnes herneet menevät rikki.


MANTELIMASSA nykykielellä

200 g mantelijauhetta
200 g hienoa sokeria
2 rkl kiehuvaa vettä
1 dl kuohukermaa
(pullien koverrettua sisusta)

Sekoita mantelijauheesta, sokerista ja nesteistä tasainen tahna. Murenna sekaan laskiaispullien sisustaa, sen verran että saat haluamasi paksuisen massan.


HERNEKEITTO nykykielellä

500 g kuvattuja herneitä
3 l vettä
500 g sian potkaa
1 sipuli
merisuolaa
Dijon sinappia
kuvattua meiramia

Huuhtele herneet ja anna niiden liota huoneenlämpöisessä veessä yön yli. Kuori ja silppua sipuli. Laita herneet liotusvedessään suureen kattilaan possunpotkan ja silputun sipulin kanssa, ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes liha on pehmeää ja herneet kiehuvat rikki (ainakin 2-3 tuntia).

Mausta keitto suolalla, sinapilla ja meiramilla.

____________________

2 kommenttia:

  1. Jos nyt alkaisin arvostelemaan niin mitä luultavimmin pistäisin tämän rokan ehdolle laskiaistiistain parhaaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna, anna anteeksi myöhäinen reagointi, mutta näin juhannuspäivänä kiitän tuosta laskiaiskunniasta!!!! :D

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?