sunnuntai 1. helmikuuta 2015

LEIPÄKOKKAREET


Leipäkokkare kuulostaa arkiselta, mutta on köyhien ritareiden tai french toastin veroinen herkku. Tein kokkareet pari päivää vanhasta, maukkaasta, mutta vähän kovettuneesta kanelipitkosta... Enkä tarvinnut edes kardemummaa mausteeksi. Kiireessä voisi jättää munanvaahdottamisenkin väliin ja sekoittaa vain liotetut pullapalat kananmunaan... Mutta valkuaisten vatkaaminen tekee kokkareitten rakenteelle hyvää, ja tuo mukanaan hienostunutta kuohkeutta.
____________________

LEIPÄKOKKAREET vuodelta 1909

vehnäleipää
maitoa
3 rkl. voita hierotaan vaahdoksi
3 munaa
1/2 tl. hienonn. kardemummaa

Leivän kuori leikataan pois, ja leipä liotetaan maidossa. Liotettua leipää mitataan runsaasti 3 dl.; siihen sekoitetaan hierottu voi, vatkatut munankeltuaiset ja kardemumma; vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitetaan joukkoon viimeksi. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan sekä pannaan vedessä uuniin paistumaan kypsäksi. Uunista otettua kaadetaan se vuosta pois, leikataan kuutioiksi ja tarjotaan makeiden keittojen kera.

___________________

LEIPÄKOKKAREET nykykielellä

100 g korvapuusteja, pullapitkoa, tai ranskanleipää
1 dl maitoa
1 rkl voita + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
1 kananmuna
(ripaus jauhettua kardemummaa, jos käytät ranskanleipää)

Leikkaa leivästä kuoret pois, jos käytät ranskanliepää, pullaan voit jättää "kuoret" paikoileen, ja liota maidossa. Sulata voi juoksevaksi, erottele munankeltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset kuohkeaksi ja valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Voitele uuninkestävä vuoka. Yhdistä voisusla ja munavaahdot leipäseokseen, (mausta kardemummalla).

Kaada leipäseos uunivuokaan ja aseta uunivuoka suurempaan vuokaan, kaada vettä niin paljon että pinta nousee uunivuoan puoleenväliin saakka. Paista 180 asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes seos hyytyy.

Leikkaa leipäleivonnainen suupalan kokoisiksi kuutioiksi ja tarjoa mehukeiton kanssa.

____________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?