tiistai 10. helmikuuta 2015

OMENAOHUKKAAT


Omenaohukkaista olisi pitänyt tehdä perinteisiä pikkulättyjä. Mutta kun meillä ei ole vanhanajan lettupannuta, niin tein isoja ja laitoin jokaiseen räiskäleeseen kolme omenasiivua. Tasaisemman lopputuloksen olisi saanut raastamalla omenat taikinan sekaan... Mutta tällä tyylillä näyttävistä omenaohukkaista sai vähän silmänruokaakin.

Vähän jäivät nuo pikkuletut kuitenkin mieltäni kutkuttamaan: lettupannulla saisi tasakokoisia, sellaisia  pancake-tyylisiä paksuja lettusia...omenasiivutkin jäisivät somasti kokonaan taikinan sisään...  Täytyy varmaankin aloittaa lettupannun metsästys kirppareilta?!

_________________________

OMENAOHUKKAAT vuodelta 1909

4 munaa
1 tl. sokeria
1 tl. suolaa
1 ltr. maitoa tahi kermaa
2 dl. vettä
1/2 dl. sulattua voita
4 1/2 dl. vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Munat ja sokeri vatkataan, suola, maito, vesi, sulattu voi ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Vehnäjauhot saavat taikinassa paisua tunnin. Ohukaispannu kuumennetaan, sivellään voilla ja siinä paistetaan ohukkaat. Paistuessa asetetaan sokeroitu omenaviipale jokaisen ohukkaan keskelle.

Ohukkaat voi saada yksinkertaisemmiksi ja halvemmiksi jättämällä pois munia taikinasta, mutta silloin täytyy vehnäjauhoja hiukan lisätä. Tarjoillaan hillon kera.

_______________________

OMENAOHUKKAAT nykykielellä

1-2 kotimaista punaposkista omenaa
2 kananmunaa
1/2 tl sokeria
1/2 merisuolaa
5 dl maitoa (vesikin käy)
loraus rypsiöljyä (tai 2 rkl sulatettua voita)
2 dl vahnäjauhoja
lisäksi tarvitset rypsiöljyä (tai voita) paistamiseen

Poista omenasta siemenkota ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Vatkaa loput aineet taikinaksi ja anna ohukastaikinan tekeytyä ainakin puoli tuntia. Kuumenna rasva pannulla, kaada taikinaa pannulle ja nosta keskelle omenaviipale (suurimpiin ohukkaisiin useampikin). Tarjoa hillon ja/tai vaniljalla maustetun kermavaahdon ja kylmän maitohuikan kanssa.

_____________________
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?