keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

LIHAPYÖRYKÄT KEITETYSTÄ LIHASTA


Näille erikoisille lihapyöryköille Anna Hilda on antanut 10+, ja raapustanut täsmäohjeet sivun ylälaitaan. Aika oli haalistanut tekstiä, enkä meinannut saada käsialastakaan mitään tolkkua... Tuijottelin tekstiä ÄLÄ...ÄLÄ LAIVA...ÄLÄ LAUVO... älä.... Kunnes luin lauseen ääneen kuin joku olisi sen minulle sanellut "Älä leivo pyörykäks, paista muuten vaan pannussa".

No en sitten! Ei mitään "lihapyöryköit", nyt tehdään pannupihvejä! Edellisillan lihapataa oli jäänyt vain nimeksi, joten nykykielisen ohjeen mittasuhteet piti sopeutettu pääraaka-aineen "hintsuun" määrään... Enkä tehnyt kastiketta ollenkaan, vatkasin sen sijaaan paprikamajoneesin, hölskytin etikkakurkkuja ja sitruunakaalia... Niin ja pyöräytin Isoäidin ranskanleipäohjeella sämpylöitä...


TADAA; miten olisi, maistuisiko iltapalaksi AHHH (Anna Hildan herkkuhampurilainen)?


LIHAPYÖRYKÄT KEITETYSTÄ LIHASTA vuodelta 1909

400 gr. keitett. tahi paistett. lihaa
200 gr. savustettua sianlihaa
200 gr. keitettyjä perunoita
1 rkl. voita tai rasvaa
1/2 sipulia
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen

kastike:
1 rkl. voita
1 sipuli
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
1 dl. kermaa
3 dl. lihalientä
2 tl. tomaatisosetta
suolaa

Liha, savustettu silava ja kuoritut perunat jauhetaan lihamyllyssä. Voissa tahi rasvassa ruskeutettu, kuorittu ja hienonnettu sipuli, sekä mausteet lisätään ja mureke vaivataan hyvin. Kahdella puulusikalla muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka ruskeutetaan voissa.

Kuorittu, hienonnettu sipuli ruskeutetaan voissa, jaohot samoin; kerma ja kiehuva lihaliemi lisätään. Kastike saa kiehua vään aikaa, maustetaan, siivilöidään ja tarjotaan pyöryköiden kera.

________________________

LIHAPYÖRYKÄT KEITEYSTÄ LIHASTA nykykielellä
(2 pannupihviä)

100 g lihapadan jämiä
60 g savupekonia
60 g keitettyjä Lapin Puikulaperunoita
2 viipaletta suosikkijuustoasi
20 g ohuita salottisipulirenkaita
4 pitkää tuorekurkkuviipaletta (juureskuorijalla tai juustohöylällä vuoltuja)
loraus valkoviinietikkaa
2 tl tillisilppua
2 rkl kotitekoista paprikamajoneesia
1 dl ohueksi leikattua punakaalia (mieluiten mandoliinilla suikaloituja siivuja)
2 rkl sitruunamehua
rypsiöljyä pannupihvien paistamiseen
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
maalaissämpylöitä (mieluiten omatekoisia)


Majoneesi:
Mittaa kulhoon huoneenlämpöiset raaka-aineet:
2 luomumunankeltuaista
1 tl Dijonsinappia
1 rkl sitruunamehua
ripaus merisuolaa
ripaus paprikajauhetta

Vatkaa herkeämättä ja kaada rypsiöljyä tasaisena nauhana sekaan, jatka kunnes saat sopivan paksuista majoneesia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

____________________

Etikkakurkut:
Vuole juureskuorijalla tai juustohöylällä kurkusta pitkiä nauhoja. Sekoita kannellisessa rasiassa kurkkuihin loraus etikkaa, ripaus suolaa, hyppysellinen sokeria ja sopivasti tillisilppua.

____________________

Kaalisalaatti:
Viipaloi mandoliinilla kaalista mahdollisimman ohuita siivuja, pirskottele päälle sitruunamehua ja ripottele merisuolaa.

___________________

Pannupihvi:

Jauha karkeasti monitoimikoneessa (tai lihamyllyssä) liha, paistettu pekoni ja perunat (makuun rakenne ei vaikuta, mutta liian tasaisesta massasta tulee eines-broileripihvin näköisiä). Muotoile pannupihvit ja paista öljyssä kypsiksi. Nosta juustoviipaleet pihvien päälle, Paista sämpylöiden leikkauspinnat kauniin ruskeiksi, kuullota sipulirenkaat ja kokoa hampurilaiset. Tarjoa paprikamajoneesin kanssa.

__________________






2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?