❀❀❀ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ❀❀❀
KYLMÄ SITRUUNAVANUKAS vuodelta 1909
4 munankeltuaista
1 1/2 dl. sokeria
1 sitruunaa
1 dl. vettä
1 dl. viiniä tahi valk. marjamehua (hapanta)
4 liivatelehteä
4 dl. hyvää kermaa
Munankeltuaiset, sokeri, raastettu keltainen sitruunankuori ja mehu, vesi, viini tahi marjamehu ja huuhdotut liivatelehdet vispilöidään kasarissa tulella, kunnes kiiseli sakoaa, mutta ei saa kiehua. Kasari nostetaan tulelta ja vispilöimistä jatketaan. Vaahdoksi vatkattu kerma sekoitetaan jäähtyneeseen kiiseliin. Vanukas kaadetaan kulmällä vedellä huuhdottuun vuokaan hyytymään. Ennen kun vanukas tarjotaan, kaadetaan se vuoasta pois.
________________________
KYLMÄ SITRUUNAVANUKAS nykykielellä
2 liivatelehteä
1/2 (luomu)sitruuna
2 kananmunankeltuaista
1/4 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista mehu kattilaan. Mittaa sekaan sokeri, vesi ja viini, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Puristele liivatteista vesi pois ja lisää pehmentyneet lehdet kattilaan. Sekoita vanukasmassa tasaiseksi ja siirrä sivuun jäähtymään.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jäähtyneen vanukasmassan sekaan. Kaada sitruunavanukas jälkiruokakuppeihin tai tarjoilukulhoon ja nosta hyytymään jääkaappiin yöksi (vähintään 2-3 tunniksi).
________________________
Juurikin näin:paljon omaperäisempää! Hyvä idea ja nerokas toteutus, kiitos.
VastaaPoista