keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

PARSAKEITTO


En enää ollenkaan ihmettele, miksi parsakeittoon käytetään yleensä valkoisia parsoja.
Kuvan keitto näytti nimittäin kuravedelle alusta alkaen. Kaikista eniten juuri ennen vehnäjauhojen, kerman ja keltuaisen lisäämistä. Ja aprillipäivän kuravesi-image porautui niin syvälle mieleen, että aina keiton nähdessäni kaikui korvissa vanha loru "Aprilliä, syö silliä ja juo kuravettä päälle!"

Köhöm, haloo, aikuistu! Maista ensin ja puhu vasta sen jälkeen!
OK, väri hämää. Parsan aromi on hämmästyttävän vahva... Se tukee keiton hentoa luonnetta, ja kuraveden sijasta lautasella  tuoksuukin KEVÄT.


PARSAKEITTO vuodelta1909

2 ltr. naudan- tahi vasikanlihalientä
400 gr. tuoretta (tahi 1 pieni purkkisäilyke) parsaa
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 munankeltuaista
1 dl. hyvää kermaa

Parsa huuhdotaan, nuput leikataan pois ja keitetään osassa lihalientä pehmeiksi. Varret leikataan palasiksi, keitetään lopussa lihaliemessä ja puserretaan siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään; siivilöity liemi vispilöidään vähitellen sekaan, saa kiehua 10 min. ja maustetaan. munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa, keitto kaadetaan vähitellen, hyvin vispilöiden joukkoon; keitetyt parsannuput liemineen lisätään. Jos sailykeparsaa käytetään, pannaan se liemineen keittoon. Parsapaloja voi myöskin pusertamatta tarjota keitossa.
_______________________

PARSAKEITTO  nykykielellä

1 l liha-, kana, tai kasvislientä (mieluiten omatekoista)
1-2 nippua vihreää parsaa
1 rkl voita (tai rypsiöljyä)
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria myllystä
1 kananmunankeltuainen
loraus kuohukermaa

Leikkaa parsatankojen puumaiset päät pois, keitä parsat lihaliemessä pehmeiksi. Siivilöi liemi talteen, leikkaa parsan nuput myös talteen, soseuta varret. Sekoita sose liemeen.

Kuumenna rasva pannulla, ripottele jauhot sekaan ja anna hetken kypsyä. Lisää lämmin liemi ja vatkaa tasaiseksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Sekoita keltuainen ja kerma toisessa kattilassa, kaada keitto päälle, lämmitä sopivan lämpöiseksi, mutta älä enää keitä (ettei keltuaisesta tule kokkelia). Koristele keitto parsan nupuilla.

______________________


1 kommentti:

  1. "lisää tällaista"2. huhtikuuta 2015 klo 11.55

    Kuinka herkullinen kuva "kuravedestä" Minna! Olet taituri monessakin merkityksessä!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?