sunnuntai 10. toukokuuta 2015

PUNAJUURIKEITTO


Keitto kuin surrealistinen maalaus!
Jo pelkkä resepti saa punajuurenystävän makunystyrät hyräilemään; uunissa paahtamista, voissa paistamista ja kermalla koristelemista... Eihän tästä voi tulla muuta kuin herkkua.

Voit itse säädellä nesteen määrän, ja tehdä keitosta sen paksuista kun haluat... Paahdettujen punajuurien suikalointi hoituu raastinraudalla, mutta jos tykkäät sileästä sopasta,  kannattaa raaste ajaa monitoimikoneella tai sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi. (Kuvan keitosta puolet punajuurista on soseutettu ja puolet jätetty raasteeksi.)

Päädyt sitten sosekeittoon tai raasteversioon, tulee sopasta upean värinen! Niin sopiva äitienpäiväpöytään... Samansävyisten ruusujen kaveriksi.


       ♥  HYVÄÄ ÄITIEN- JA ISOÄITIENPÄIVÄÄ ♥


PUNAJUURIKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. hyvää lihalientä
4 suurta punajuurta
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
etikkaa tahi sitruunan mehua
1 tl. sokeria
suolaa

Huuhdotut punajuuret paistetaan uunissa pehmeiksi. Senjälkeen ne kuoritaan, leikataan suikaleiksi ja käristetään voissa. Säilyttääkseen paremmin värinsä, tiputetaan hiukan etikkaa tahi sitruunan mehua päälle. Vehnäjauhot sekoitetaan punajuuriin ja kiehuva lihaliemi lisätään siihen vähitellen. Sitte keitto saa kiehua 10 min. ja maustetaan sokerilla ja suolalla. Jos tahdotaan happamampaa makua keitoon, lisätään vähän etikkaa tahi sitruunan mehua. Raa'alla raastetulla punajuurella voi keiton värin saada tummemmaksi. Tarjotaan happaman kerman kera.

________________________

PUNAJUURIKEITTO nykykielellä

2 l lihalainetä, tai kasvislientä (mieluiten omatekemää)
4 suurta punajuurta
2 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
1/2 sitruunan mehu (+ ylimääräistä kerman hapattamiseen)
1 tl sokeria
1/2-1 tl merisuolaa
1 dl kuohukermaa (tai creme fraichea tai smetanaa)
tuoretta lehtipersiljaa
paahdettuja auringonkukansiemeniä

Paahda punajuuria 200℃ uunissa, kunnes pinta on kurttuinen ja sisälmys pehmeä. Anna punajuurten jäähtyä sen verran että kestätä raastaa ne karkeaksi raasteeksi. Kuumenna lihaliemi kiehuvankuumaksi. Sulata voi padassa, paista punajuuriraastetta muutama minuutti, ripottele jauhot sekaan, purista sitruunan mehu ja kaada kuuma liemi päälle. Mausta sokerilla ja suolalla. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. (Jos haluat sileän keiton; soseuta sauvasekoittimella).

Hapata kerma parilla teelusikallisella sitruunamehua, tai käytä creme fraichea tai smetanaa (ilman sitruunaa). Koristele keitto kermalla, persiljalla ja auringonkukansiemenillä. Tarjoa kuumana.

____________________

2 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kokeilla! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Valtavan hieno kuva! Sekä keitto että äiti ja tytär. Kylli

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?