sunnuntai 20. syyskuuta 2015

OMENAPAISTOS (-BEIGNET)


Beignet tarkoittaa uppopaistettua munkkitaikinaa, mutta tämä omenapaistos oli, nimestään huolimatta, jotain aivan muuta.

Yksinään omenasose oli yli-imelää, mutta valmiissa piirakassa maut olivat kohdallaan. Raakana taikina vaikutti liian rasvaiselta ja "lötköltä", mutta paistamisen jälkeen siitä tulikin mukavan rapeaa.

Isoäidinaikainen omenapaistos on hämmästyttävän hienostunutta herkkua. Salaisuus piilee pohjataikinan mantelijauheessa ja kotimaisissa punaposkisissa omenissa.
_____________________

OMENAPAISTOS (-BEIGNET) vuodelta 1909

200 gr. mantelia
300 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
1 muna
4 munankeltuaista
300 gr. sokeria
225 gr. vehnäjauhoja

Omenasosetta:
1 kg. omenia
2 dl. sokeria
2 dl. vettä

Manteli kuoritaan, hienonnetaan raastimella ja sekoitetaan hierottuun voihin. Sokerin kanssa vatkatut munat ja vehnäjauhot lisätään voihin, ja taikina viedään kylmään paikkaan kovettumaan.

Kuoritut, lohkoiksi leikatut omenat, sokeri ja vesi keitetään, kunnes omenat soseutuvat. Sitte sose kaadetaan jäähtymään.

Voideltu vuoka sisustetaan kaulitulla taikinalla, ontelo täytetään omenasoseella, jäännös taikinasta pannaan kantena päälle. Paistos kypsennetään vienossa uuninlämmössä. Tarjotaan vaniljakastikkeen kera.

____________________

OMENAPAISTOS (-BEIGNET) nykykielellä

pohja:
200 g mantelijauhetta
200 g voita +ylimääräistä uunivuoan voiteluun
1 luomumuna
2 luomumunankeltuaista
200 g (n. 2 dl) sokeria
200 g (n. 3-3,5 dl)vehnäjauhoja

täyte:
1 kg kotimaisia omenia
2 dl sokeria (tai oman suun ja omppujen makeusasteen mukaan)
2 dl vettä

Sekoita pohja-ainekset tasaiseksi taikinaksi, nosta jääkaappiin varttitunniksi tekeytymään. Kuori omenat,  poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Keitä täyteaineksista tasainen täyte, kunnes omenat soseutuvat.

Voitele vuoka ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinanpuolikkaat kahden leivinpaperin välissä ohuiksi levyiksi. Vuoraa uunivuoka taikinalevyllä, kaada jäähtynyt omenasose päälle ja aseta toinen taikinalevy kanneksi (tai leikkaa taikinalevystä koristekuvioita ja asettele ne omenasoseen päälle). Paista 200 asteisessa uunissa 20-30 minuttia, kunnes pinta muuttuu kauniin ruskeaksi. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

___________________



2 kommenttia:

  1. Hei, löysin blogisi vasta tänään mutta olen sen jo melkein kokonaan käynyt läpi. Monta herkulliselta vaikuttavaa reseptiä olen jo valkannut, toivottavasti pian pääsen niitä kokeilemaan! Kiitos kaunis!

    VastaaPoista
  2. Kiitos itselles viestistä Anonyymi ja tervetuloa Isoäidin keittiöön!!! ;)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?