torstai 10. joulukuuta 2015

LUUMUKERMAHYYTELÖ


Luumukermahyytelö on kuin mittatilaustyönä suunniteltu pikkujoulujen herkuksi. Tästä voisi jalostaa trifle-tyylisen kerrosherkun; pohjalle piparkakkuja, sitten luumukermahyytelöä ja päällimmäiseksi kerrokseksi glögihyytelöä... Samoista aineksista saisi hyytelökakunkin; piparipohjan päälle luumukermaa, ehkä vähän tuorejuustoakin, ja sitten pinnalle glögikiille... Ja astetta terveellisemmän jälkkärin saisi korvaamalla osan kermavaahdosta rahkalla... Noh, joskus toiste sitten. Tänään herkutellaan perinteisellä hyytelöllä...
________________

LUUMUKERMAHYYTELÖ vuodelta 1909

400 gr. luumuja
4 dl. vettä
1/2 ltr. hyvää kermaa
2 dl. sokeria
4 liivatelehteä
1/2 dl. vettä

Luumut huuhdotaan ja keitetään vedessä pehmeiksi, jonka jälkeen kivet poistetaan. Sitte luumut hakataan hienoiksi, ja luumuliemi sekoitetaan joukkoon. Kerma vatkataan kovaksi vaahdoksi ja maustetaan sokerilla. Huuhdotut liivatelehdet liotetaan kuumassa vedessä; liuos jäähdytetään vähän ja sekoitetaan vispilöiden kermavaahtoon. Hienonnetut luumut sekoitetaan hyytelöön, joka kaadetaan lasimaljaan hyytymään.

________________

LUUMUKERMAHYYTELÖ nykykielellä

1 dl vettä
100 g kuivattuja kivettömiä luumuja
1 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1 liivatelehti
tilkka kiehuvaa vettä
(piparimuruja koristeeksi)

Kuumenna vesi kiehuvaksi, keitä luumut pehmeiksi, ja hienonna haarukalla (jos haluat samettista  hyytelöä, aja luumut sauvasekoittimella sileäksi). Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla,  laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, puristele liivatteista vesi pois ja sekoita kuumaan veteen. Yhdistä kermavaahto, luumusose ja liivateseos ja kaada massa kuppeihin tai tarjoilukulhoon. Nosta luumukerma jääkaappiin hyytymään ainakin pariksi tunniksi, mieluiten yön yli. (Koristele pinta piparimuruilla).

_______________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?