tiistai 1. maaliskuuta 2016

LIHAPYÖRYKÄT 2.



Ei mitään uutta ja ihmeellistä, vaan perinteistä ja takuuvarmaa.

Anna Hilda on raapustanut reseptin kulmaan "Puoleksi punasipulia lihan kanssa, muutoin samalla lailla, hyvää." Jos raaskisin, raapustaisin viereen oman kommenttini "lisäksi valkosipulia, persiljaa ja srirachaa", mutten sitä tietenkään kirjoita muualle kuin tänne blogiin. Nykykielisen ohjeen valkosipuli antaa pyöryköille täyteläisyyttä, persilja raikkautta ja sriracha-chilikastike sopivasti ryhtiä.


LIHAPYÖRYKÄT 2.

700 gr. luutonta naudanlihaa
1 1/2 dl. kermaa
2 dl. vettä tahi kaljaa
1 1/2 dl. survottuja korppujauhoja
1-2 munaa
1 1/2 sipulia
2 rll. voita
suolaa
hienonn. velkopippuria
voita paistamiseen

kastike:
1 rkl. vehäjauhoja
1 dl. kermaa
vett' tahi lihalientä
suolaa

Liha pestään kuumaan vetaan kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua; sitte ne lisätään vatkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi. Sipuli kuoritaan, leikataan hiienoksi ja ruskeutetaan voissa, jäähdytetään hiukan, ja voi siivilöidään murekkeeseen; senjälkeen lisätään mausteet. Taikinasta muodostetetaan haaleaan veteen kastetuilla lusikoilla pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan voissa paksussa paistunpannussa. Kun ne ovat hyvin ruskeutuneet, kaadetaan vähän kiehuvaa vettä pannuun  ja pyörykät saavat hiljalleen paistua valmiiksi kannen alla.

Pannussa oleva voi ja vehnäjauhot riskeutetaan, kerma ja vettä tahi lihalientä lisätään niin paljon, että kastike on kehtalaisen sakeaa. Kastike saa kiehua jonkkun minuutin, mauistetaan ja siivilöidään lihapyörykoiden päälle.

__________________________

LIHAPYÖRYKÄT 2 nykykielellä

1 punasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 ruukkupersilja
2 rkl voita + ylimääräistä paistamiseen
400 g (rotukarjan) naudan jauhelihaa (kotimaista)
1 dl kuohukermaa
2 rkl korppujauhoja
1 luomumuna
2 rkl
merisuolaa
tujaus (2-3 rkl) sriracha- chilikastiketta
jauhettua valkopippuria
jauhettua mustapippuria

kastike:
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Silppua persilja hienoksi. Sulata 2 rkl voita pannulla, kuullota sipulit. Sekoita jauhelihaan sipulit, valkosipulit, persiljasilppu, kermaan sekoitetut korppujauhot, muna ja mausteet. Pyörittele lihapullat kahden ruokalusikan avulla ja paista voissa kullanruskeiksi. Kaada pannulle vettä niin paljon, että pohja peittyy, nosta kansi päälle ja hauduta lihapyörykät kypsiksi. Nosta lihapullat tarjoiluastiaan, ripottele vehnäjauhot pannulle jääneeseen nesteeseen, sekoita tasaiseksi. Anna jauhojen imeä kaikki neste itseensä ja kypsyä hetki, kaada sitten kerma pannulle ja sekoita kastike tasaiseksi. Maista ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kaada kastike lihapullien päälle, tarjoa keitetyn riisin kanssa.

_________________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?