tiistai 10. toukokuuta 2016

MEHUHYYTELÖ


Isoäidinaikainen mehuhyytelö oli varmastikin lasimaljasta tarjoiltava venyvä, vähän kiisseliä paksumpi jälkiruoka. Minä sain oman inspiraationi Aasiasta; japanilaisista laihdutushyytelöistä ja thaimaalaisista jääkylmistä trooppisista välipalahyytelöistä. Molemmat ovat viiriäisenmunan kokoisia miniannoksia. Tein kuvan punaiset ja vihreät minihyytelöt mehulingolla valmistetuista hedelmä- ja vihannesmehuista. Hyytelöintiaineena käytin merilevästä valmistettua, agar-agar-tyylistä jauhetta (Thaimaalaista, käyttöohjeita myöten, heh.)


Kotioloissa liivatejauhe tai -lehdet ajavat saman asian. Määrä pitää vain sopeuttaa tarjoilutavan mukaiseksi; jos teet irtonaisena tarjottavia miniannoksia, saa gelatiinia lisätä reilummin... Kulhosta tarjottavan lusikoitavan hyytelön voi jättää löysemmäksi.

Niin tai näin; hyytelöön saa piilotettua kätevästi kivennäisaineet ja vitamiinit iänikuista mehua tai salaattiannosta houkuttelevampaan muotoon. Vaikkapa lapsille, hellepäivän herkuksi?
__________________

MEHUHYYTELÖ vuodelta 1909

8 dl. makeata marjamehua
4 dl. vettä
10 liivatelehteä

Huuhdotut liivatelehdet pannaan kylmään veteen 10 min:ksi, jotta hyytelö ei saisi liivatemakua. Sitten keitetään 4 dl. vettä, liivatelehdet sulatetaan siinä, liuos jäähdytetään hiukan ja siivilöidään, jolloin kirkas marjamehu hämmennetään sekaan. Hyytelö kaadetaan lasimaljaan hyytymään.

_________________

MEHUHYYTELÖ nykykielellä

1 liivatelehti (tai agar agaria pakkauksen ohjeen mukaan)
vettä
reilu desi marja- tai hedelmämehua, kookosvettä tai vihannesmehua

Liota liivate kylmässä vedessä, keitä tilkka vettä, puristele liivate "kuivaksi" ja sekoita kuumaan veteen. Yhdistä mehu ja liivateliemi, siivilöi tarjoiluastiaan tai pieniin silikoonisiin annosmuotteihin. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. Tajoa jääkaappikylminä.

_________________


8 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?