keskiviikko 15. helmikuuta 2017

KAALIKEITTO

TUORETTA MEIRAMIA KANNATTAA LISÄTÄ VÄHÄN KERRALLAAN, ETTEI YRTIN "PARFYYMIMAINEN/SAIPPUAMAINEN" AROMI OTA KEITTOPOHJASSA YLIVALTAA.

Kaalikeitto on herkku, mikä maistuu taivaalliselle kylmällä talvisäällä, mutta mitä ei tulisi mieleenkään valmistaa vaikkapa juhannusjuhliin. Isoäidinaikaisessa keitossa itse kaali ei ole pääroolissa, muuta kuin nimessä... Keitosta löytyy kaikkia kolmea; lampaan, naudan ja possun lihaa. Kyseessä on siis melko tuhti talviruoka. Ja niin kuin talviruoan kuuluu; valmistuu tämäkin keitto padassa, hitaasti ja hartaasti hautumalla.

Tässä siis isoäidin viikonloppuvinkki:
ensin hiihtolenkki järven jäällä, talviauringon loisteessa, pienen viiman vihellyksessä. Sitten saunaan, ja lopuksi pitkän pöydän ääreen kaalikeittoa nauttimaan. Jäkiruoaksi tilkka portviiniä.


__________________

KAALIKEITTO vuodelta 1909

3 ltr. vettä
1/2 kg. lampaanniskaa
1 kg. naudanpotkaa
1/4 laihaa sianlihaa tahi potkaa
1/2 kaalinkupua (pientä)
suolaa
1/2 tl. hienonn. meiramia

Liha huuhdotaan, palotellalan ja pannaan tulelle kylmässä vedessä. Sitte se keitetään noin 3 tuntia. Sianliha otetaan pois aikaisemmin, ja leikataan kuutioiksi, jotka tarjotaan keitossa. Kaalinkupu kiehautetaan suolatussa vedessä, ja veden annetaan siitä valua pois. Senjälkeen kaali leikataan suikaleiksi ja keitetään pehmeäksi siivilöidyssä lihaliemessä. Keitto maustetaan ja silavakuutiot pannaan sekaan. Silavakuutioiden asemasta tarjotaan lihakokkareita keiton seassa.

_____________________

KAALIKEITTO nykykielellä

nokare voita (kotimaista, normaalisuolaista)
tilkka extra virgin oliiviöljyä
400 g karitsan potkaa
200 g naudan ulkopaistia
100 g possun palapaistia
2 porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
loraus portviiniä
1 tl meiraminlehtisilppua
2 laakerinlehteä
4 mustapippuria
merisuolaa myllystä
800 g valkokaalia

Taputtele lihojen pinnat talouspaperilla kuiviksi. Kuumenna pannu, sulata nokare voita, lisää tilkka öljyä ja paista lihoille kauniin ruskeat pinnat. Laita ruskistetut lihat pataan. Kuori porkkanat ja valkosipulit, silppua meirami. Pätki porkkanat suupalan kokoisiksi, lisää pataan. Hienonna valkosipuli, käytä silppua hetki kuumalla pannulla, huuhtele pannu portviinitilkalla ja kaada pataan. Lisää vettä niin paljon, että lihat ja porkkanat peittyvät väljästi. Mausta keitto meiramilla, laakerinlehdillä, mustapippureilla ja merisuolalla.

Anna hautua miedolla lämmöllä pari tuntia, suikaloi kaali ja lisää keittoon. Jatka haudutusta vielä tunti, tai kunnes liha on sopivan mureaa ja kaali kypsää. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

____________________


1 kommentti:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?