maanantai 20. helmikuuta 2017

SUKLAA


Lopultakin!
Ilma on kuin mannapuuroa ja maisema saa uuden kirkkaanvalkoisen lumipeitteen. Hiihtoloma on pelastettu! Sen kunniaksi keitetään kyllä nyt kaakaot.

Jo tammikuussa 2012 testasin isoäidin suklaa-reseptiä. Kyseessä oli espanjalaistyylinen; paksu, suurustettu, jälkiruokaherkku. Nyt, 5 vuotta myöhemmin, tein samasta ohjeesta juoksevan juoman. Jätin vain suurusteet (perunajauhon ja munankeltuaiset) kokonaan pois, ja lisäsin ohjeeseen muutaman täsmämausteen.

Luomu kurkuman nokkoseen ja raparperiin vivahtava (oksaalihappomainen) aromi raikastaa kaakaon jännittävästi, värikin muuttuu kellertäväksi. Muskottipähkinä syventää suklaan luonnetta ja vanilja tasapainottaa makuja mukavasti.


SUKLAA vuodelta 1909

2 ltr. maitoa
1 1/2 suklaakakkua (tahi kaakaopulveria)
4 munankeltuaista
sokeria
(1 rkl. perunajauhoja)

Suklaakakku taitetaan palasiksi ja pannaan lämpimään maiton, jota vispilöidään, kunnes suklaa on sulanut. Munankeltuaiset ja vähän sokeria vatkataan ja kiehuva maito vispilöidään vähitellen sekaan. Suklaa kaadetaan takaisin kasariin, ja vispilöimistä jatketaan tulella, kunnes sulkaa on vähän saonnut. Joka tahtoo suklaan sakeammaksi, saattaa käyttää enemmän munankeltuaista tahi viimeksi suurustaa kylmään vesitillaseen sekoitetuilla perunajauhoilla. Tarjotaan kermavaahdon kera.

_______________________

SUKLAA nykykielellä
=kurkumakaakao

luomu kurkumaa (tai luomu inkivääriä)
makeuttamatonta mantelimaitoa (tai punaista täysmaitoa)
vaniljatanko
luomu kaakaojauhetta (tai sulatettua suklaata)
sokeria (tai luomu hunajaa)
ripaus merisuolaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää

lisäksi:
luomukermaa, tai kookoskermaa

Raasta kurkuma hienoksi (käytä kumihansikkaita, jos et halua oransseja kynsiä). Halkaise vaniljatanko, laita se maidon sekaan kattilaan. Kuumenna maito kiehuvaksi ja mausta sokerilla, suolalla, muskotilla ja kurkumalla. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja/tai sulatettu suklaa.

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljalla. Tarjoa kurkumakaakao kermapilven koristamana.

______________________






1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista, mielenkiintoista. Myös erittäin herkullisen näköinen setti.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?