lauantai 25. helmikuuta 2017

TÄYTETYT VEHNÄSPYÖRYKÄT

KUN TÄYTETYN VEHNÄSPYÖRYKÄN PÄÄLLE NOSTAA KUULLOTETTUA PUNASIPULIA JA KUMINALLA+PERSILJALLA MAUSTETTUA COLESLAWTA, JÄÄ PERINTEINEN HAMPURILAINEN  VÄKISINKIN KAKKOSEKSI.

Tässä tulee isoäidin ispiroima pikaruokaresepti; burgerin pikkuserkku.

Kuvan vehnäspyörykkä on durumvehnästä leivottu seesamsämpylä, täytteenä edellispäivän lihapadan jämät. Suolaa ei tarvitse käyttää ollenkaan, piilosuolasta pitävät huolen anjovis ja nykykielisen ohjeen juustoraaste. Ylimääräiset lisukkeet saa jokainen ruokailija itse nostaa vehnäspyörykän päälle. Kuullotettu punasipuli ja raikas coleslaw-salaatti (kaaliraaste-persilja-majoneesi-luomu sitruunamehu- merisuola-kuminan siemenet) viimeistelevät täytetyn sämpylän kunnolliseksi ruoka-annokseksi.

Ei hassumpi hampparin haastaja.


TÄYTETYT VEHNÄSPYÖRYKÄT vuodelta 1909

6 vehnäspyörykkää
1 1/2 dl. hienonn. lihaa (kieltä, paistettua tahi savustettua lihaa y.m.)
1-2 ashovista hienonn.
1 muna
2-3 rkl. kermaa
(suolaa) pyörykkäin sisustaa
voitelemiseen:
1 muna
survottuja korppuja
voita paistamiseen

Pyörykät koverretaan. Täyte valmistetaan yllämainituista aineksista; ne sekoitetaan yhteen ja osa pyörykkäin sisustaa sekoitetaan joukkoon. Tällä seoksella täytetään pyörykät, jotka sivellään vatkatulla munalla, ja survottuja korppuja ripotellaan pinnalle. Pyörykät paistetaan joko voissa pannussa, tahi valellaan ne voilla ja kuumennetaan uunissa. Tarjotaan kuumina lihaliemen kera tahi erikseen aamiasruokana.

____________________

TÄYTETYT VEHNÄSPYÖRYKÄT nykykielellä

2 sämpylää
edellispäivän lihapataa (tai palvikinkkua)
1 anjovis filee
1 luomumuna
1/2 dl kermaa
1 rkl punaleima emmental raastetta
1 valkosipulin kynsi
1 rkl persiljasilppua
1 dl extra virgin oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Koverra sämpylät ontoiksi, silppua puolet sisälmyksestä hienoksi. Riivi lihapalat pieniksi, tai kuutioi kinkku. Silppua anjovis hienoksi. Sekoita hienonnetusta sämpylän sisuksesta, lihasta, anjoviksesta, munasta, kermasta ja juustoraasteesta tahna.

Kuori ja silppua valkosipuli. Silppua persilja. Mausta öljy valkosipulilla, persiljalla ja mustapippurilla. Täytä sämpylät lihatäytteellä, voitele mausteöljyllä ja paista 180℃ uunissa 5-10 minuuttia,  kunnes juusto sulaa. Tarjoa kuullotettujen punasipulirenkaiden ja kuminan siemenillä + persiljalla maustetun coleslaw- salaatin kanssa.

______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?