lauantai 10. kesäkuuta 2017

PAAHTOVANUKAS/2

PIKNIK-PAAHTOVANUKAS KULKEE  KÄTEVÄSTI LASIPURKISSA, PURKKI TOIMII SAMALLA TARJOULUASTIANA, JA ON HELPPO KANTAA KANSI PÄÄLLÄ TAKAISIN KOTIIN .
Muistatko, ihan ensimmäisenä blogivuonna tein isoäidin ohjeella paahtovanukkaan... Anna Hilda oli kirjoittanut reseptin reunaan kauniin koukeroisella käsialalla "Ei juuri mitään". 😁

Paahtovanukas on oma kestosuosikkini; helppo ohje, ja niin herkullista. Mitä muutakaan se nyt voisi olla kun raaka-aineet ovat; kerma, sokeri ja keltuaiset?! Kylmä kesä inspiroi keksimään lämpimiä ideoita; tämä creme caramel sai koleana piknikpäivänä terästystä kardemummasta. NIIIIIIIIIIN HYVÄÄ!!!!!!!

"EI JUURI MITÄÄN" TAI SITTEN "NIIIIIIN HYVÄÄ"?!

PAAHTOVANUKAS vuodelta 1909

8 dl. kermaa tahi kermansek. maitoa
8 munaa
vuoan kuorruttamiseksi: 3 dl. sokeria

Sokeri sulatetaan paistinpannussa ja kaadetaan heti kuivaan, lämpimään vanukasvuokaan, joka käännellään niin, että sokeri takertuu pohjaan ja reunoille. Kerma tahi maito kiehautetaan ja kaadetaan vatkattujen munien joukkoon. Vispilöimistä jatketaan, kunnes seos on jonkun verran jäähtynyt, jolloin se kaadetaan valmiiksi kuorrutettuun vuokaan, ja kansi kiinnitetään päälle. Vanukas keitetään vedessäm kunnes se on hyystynyt (noin 3/4-1 tunnin). Senkälkeen se kaadetaan vuoasta pois ja tarjotaan kastikkeineen. Jos paahtovanukas tarjotaan palavana, kaadetaan sen päälle vähän konjakkia, joka sytytetään palamaan.

____________________

PAAHTOVANUKAS nykykielellä
= kylmän kesän kardemumma-paahtovanukas

1 dl sokeria lasipurkkien kuorruttamiseen + 1/4 ylimääräistä vanukasmassaan
2 dl kuohukermaa (luomu)
1/4 dl vaniljasokeria
2 luomumunaa

Sulata kuorrutussokeri kattilassa. Kaada paahtunut ja hieman ruskistunut sokeri lasipurkkeihin, kääntele purkkeja niin että sokeri peittää tasaisesti pohjan.

Erottele keltuaiset valkuaisista, (säästä valkuaiset esim. marenkiin), laita keltuaiset kulhoon. Mittaa kulhoon myös 1/4 sokeria ja 1/4 vaniljasokeria. (tai 1/2 dl sokeria+1 vaniljatangon sisältä raaputetut vaniljansiemenet), ripaus kardemummaa ja kerma. Vatkaa sekaisin ja nosta kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna niin kauan, että seos alkaa saeta.

Kaada vanukasmassa lasipurkkeihin ja paista 175℃ uunissa, vesihauteessa, reilusta puolesta tunnista vajaaseen tuntiin, kunnes vanukas on sopivanhyytynyt. Anna jäähtyä ja laita kannet paikoilleen. Tarjoa piknikillä tuoreiden marjojen kanssa.

_____________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?