torstai 22. kesäkuuta 2017

RASVASSA KEITETYT SILAKAT


Kaikki varmasti tietävät lastenlaulun "hämä-hämä-häkki"?
Sitä minä tänään lauleskelin joen rannassa, läpimärkänä, kun ukkoskuuro pyyhkäsi pienen piknikpöytäni kumoon.

"Isoäidin Minna, kuvaa ruokiaan, tuli sade rankka, kaiken sotki vaan... Aurinko armas kuivas satehen, isoäidin Minna, se kuvaa uudelleen."

Jos silakkarullat näyttävätkin kuvissa sumeilta, tai "ei niin rapeilta", johtuu se vain monsuunikuurosta ja iphonen linssin sotkevista vesipisaroista. Tuoreeltaan rasvassa keitetyt silakat olivat rapeapintaisia ja jopa vähän tempura-tyylisiä. Erittäin epäsilakkamaisia.

Dippikastikkeiksi tein tilli-alliolia (tilliä, valkosipulimajoneesia), ja vietnamilaistyylisen mausteliemen (limetin mehua, vettä, riisiviinietikkaa, chiliä, kalakastiketta, sokeria, valkosipulia, korianteria ja sipulinvartta). Lisäksi tarjosin valmista sweet chili- kastiketta (makeaa chilikastiketta).

COCKTAILTIKKU PITÄÄ SILAKKARULLAN KASASSA, JA SILLÄ SAA MYÖS KÄTEVÄSTI  NOSTETTUA RULLAN OMALLE LAUTASELLE. 
Oma juhannukseni hurahtaa ohi töissä, joten tämä on täysin kuvitteellista. Istun möksällä, pöydän ääressä, laiturin nokassa, tai puisen putkuttajaveneen kannella. Järvi on tyyni ja kuikka "uikuttaa" taustalla... Auringonlasku heijastuu veden peilityynen pintaan, kun kaveriporukan kanssa haemme herkut isolle pöydälle, ( eikä yhtään itikkaa inise ympärillä)...Sitten poksahtaa juhannussampanjan korkki ja yöttömän yön herkuttelu alkaa isoäidin frittisilakoista.

🇫🇮 Silakoita ja laineenliplatusta kaikille oikeille juhannuksenviettäjille! 🇫🇮



RASVASSA KEITETYT SILAKAT vuodelta 1909

1/2 kg. tuoreita silakoita
suolaa
Seos:
2 munaa
2 dl. vettä
1 tl. suolaa
1 rkl. sulattua voita
1 dl. vehnäjauhoja

Kalat perataan ja huuhdotaan; pää, selkäruoto ja pyrstö poistetaan. Suolaa ripotellaan päälle, ja kalojen annetaan olla sinään hetken aikaa. Senjälkeen ne pyyhitään kuiviksi, kierretään kääryiksi, alottaen pyrstöpuolelta, niin että nahkapuoli jää sisäänpäin. Munankeltuaiset vatkataan, vesi, suola, voi, vehnäjauhot ja vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitataan joukkoon. Silakkakääryt kastetaan seokseen, keitetään keitinrasvassa, nostetaan imupaperille valumaan ja tarjotaan kuumina.

_______________________

RASVASSA KEITETYT SILAKAT nykykielellä

300 g silakkafileitä
merisuolaa myllystä
2 luomu munaa
1 dl vettä
1  rkl voisulaa
1 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä uppopaistamiseen
cocktailtikkuja

Levitä silakat lautaselle nahkapuoli alaspäin. Jauha päälle myllystä suolaa, anna tekeytyä hetki. Taputtele kalan pinta kuivaksi talouspaperilla, käännä fileet, ja rullaa kääryleiksi, niin että nahka jää sisään. Työnnä koktailtikku jokaisen rullan läpi, (rulla pysyy kasassa uppopaistamisenkin ajan).

Erottele keltuaiset valuaisista, vatkaa keltuaiset veden, suolaripauksen, voisulan ja jauhojen kanssa tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa valkuaiset kevyesti. Yhdistä keltuaisseos valkuaisiin. Kuumenna öljy 180℃ (käytä lämpömittaria, tai testaa vaalean leivän kanssa: leipäkuutio ruskistuu 30 sekunissa). Kasta silakkakääryleet frittitaikinaan ja uppopaista öljyssä. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan hetkeksi ennen tarjoamista.

__________________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?