"KESÄINEN AAMUPUURO" |
Talvella riisipuuro on höyryävän kuumaa, hitaasti uunissa hautunutta, ja kanelilla maustettua. Mutta keskikesällä riisipuuro muuttuu viileän tyylikkääksi ja raikkaan makeaksi herkuksi. Sopii yhtälailla aamupuuroksi, kuin iltapäivän välipalaksikin.
PIKNIKVERSIOTA KOMISTAA RAIKAS RAPARPERIHILLOKE. |
1 dl. riisiryyniä
6 dl. maitoa
2-3 rkl. sokeria
1/2 sitruunaa
3 liivatelehteä
3 dl. hyvää kermaa
Huuhdotut ryynit keitetään maidossa pehmeiksi, maustetaan sokerilla; sitte puuro kaadetaan jäähtymään. Raastettu sitruunan keltainen kuoren osa ja mehu, huuhdotut, lämpimässä vesitilkkasessa liuotetut liivatelehdet ja vaahdoksi vispilöity kerma sekoitetaan puuroon. Kiiseli tarjotaan luumu- tahi mehukastikkeen kera.
_______________________
VIKTORIA-KIISELI nykykielellä
= kylmä riisivanukas
1 dl puuroriisiä
6 dl (punaista) täysmaitoa, tai mantelimaitoa
3-4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria (tai 1/2 vaniljatangon sisältä raaaputetut siemenet)
1/2 luomu sitruunan hienoksi raastettu kuori ja mehu
2 liivatelehteä (vegaaneille agar agaria pakkauksen ohjeen mukaan, tai jätä hyydyke kokonaan pois)
3 dl luomu kermaa, tai kookoskermaa
Hauduta riisi maidossa kypsäksi. Lisää sokerit, sitruunankuoriraaste ja -mehu. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, liota liivatteet kylmässä vedessä, purista vesi pois ja sekoita lehdet kiehuvaan vesitilkkaan. Yhdistä riisipuuroon kerma, ja liivateliemi. Jaa riisiseos annoskulhoihin ja nosta jääkaappiin hyytymään. Tarjoa viileänä tai huoneenlämpöisenä mehukastikkeen tai marjakeiton, ja koivusokerin kanssa.
________________________
Viktorian kiisseli on tuttu herkku, on se kylmänä kesäherkkua, otetaanpa ohje muistiin.
VastaaPoista