keskiviikko 15. marraskuuta 2017

PERUNAOHUKKAAT/3

Puolukkahillon kanssa aamiaiseksi, tai lounaaksi sellaisenaan... Vai; savulohen ja turkkilaisen jogurtin kanssa illallispöytään?!
Kolmas kerta toden sanoo.
Ensimmäisellä kerralla, vuonna 2013, perunaohukkaista tuli röstimäisiä. Toisella kerralla, vuosimallia 2016, raastoin potut niin hienoksi, että ohukkaat näyttivät ihan normi-laskiaisherkuilta. Nyt innostuin tyhjentämään jääkaapin vihanneslaatikon; ja ohukkaista tuli kokonainen lounas.Maku sai lisäpuhtia sipulista, pinaatista ja valkosipulista. Kananmunankeltuaiset olisi hyvin voinut jättää poiskin... Mutta helpottivat paistamista ja pitivät pihvit siististi kasassa.

Reseptiä voi muokata sen mukaan, mitä jääkaapista milloinkin löytyy. Sekaan voisi raastaa perunan kaveriksi muitakin juureksia... Tai; silputa pinaatin sijasta lehtikaalia... Tai lehtimangoldia. Näihin pihveihin saa kätevästi hävitettyä myös kaikki ruukkuyrttien jämät...



PERUNAOHUKKAAT vuodelta 1909

5-6 perunaa
1/2 ltr. maitoa
2 dl. vehnäjauhoja
suolaa
voita paistamiseen

Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja hienonnetaan raastimella. Raastetut perunat, vehnäjauhot j asuolaa sekoitetaan maitoon, jotka jätetään silleen tunniksi. Ohukaispannu kuumennetaan, sivellään voilla, ja siinä paistetaan taikinasta ohukkaita. Tarjotaan puolukkahillon kera.

__________________

PERUNAOHUKKAAT nykykielellä
=peruna-pinaattipihvit

3 jauhoista perunaa
1/2 sipuli (tai nippu ruohosipulia)
(1 valkosipulin kynsi)
reilu kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä
1 tl persiljasilppua (tai jotain muuta tuoreyrttiä)
2 luomumunan keltuaista
1 dl luomu vehnäjauhoja
1/2 dl (homogenoimatonta) täysmaitoa (tai luomu kuohukermaa)
merisuolaa
mustapippuria
normaalisuolaista kotimaista voita paistamiseen

Kuori ja raasta perunat karkeaksi raasteeksi. Nosta raaste puhtaan kankaisen lautasliinan (tai keittiöpyyhkeen) päälle, tee liinasta nyytti ja puristele tärkkelysvesi pois. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Hienonna pinaatti ja persilja.

Sekoita kulhossa keltuaiset, perunaraaste, sipulisilppu, pinaatti, ja persilja, mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla. Lisää jauhot ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi.

Sulata voinokare pannulla, nosta ruokalusikallinen taikinaa pannulle ja paista ohukkaat, molemmilta puolilta, kypsiksi. Tarjoa turkkilaisen jogurtin tai ranskankerman, ruohosipulisilpun ja chlimaustemyllystä jauhetun tujauksen kanssa.

_________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?