sunnuntai 5. marraskuuta 2017

UUNISSA PAISTETTU TURSKA

NÄYTTÄÄ TYLSÄLTÄ, MUTTA USKO TAI ÄLÄ; VIE KIELEN MENNESSÄÄN.
Värittömästä ja tylsääkin tylsemmän näköisestä annoksesta harvoin innostuu tällä tavalla. Ajattelin vähän vain maistaa, mutta löysinkin itseni kaapimasta tyhjän lautasen pojalta perunamuhennoksen ja kermakastikkeen rippeitä.

Pottumuusi muuttui salonkikelpoiseksi sienisuolan  avustuksella, (sen, mitä tein kuivatuista suppilovahveroista pari postausta sitten). Turska sai täyteläisyyttä pähkinävoista ja luomukermasta. Rouhitut mantelit olisi voinut jättää poiskin, mutta toivat annokseen mukavaa purutuntumaa... Sama  asia hoituisi vaihtamalla tavalliset korppujauhot rapeiksi, japanilaisiksi, pankojauhoiksi.

Isoäidin uuniturska-ohje tekee vanhasta kouluruoasta yliopistoversion... Ja näin kalapuikko kasvoi aikuiseksi.

__________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA vuodelta 1909

1 1/2 kg. turskaa
3-4 rkl. voita
1 muna
2 rkl. survottuja korppuja
1 1/2 rkl. suolaa
3 dl. kermaa

Turska perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuivaksi. Se asetetaan voilla voideltuun uunipannuun ja sivellään vatkatulla munalla; päälle sirotellaan survotut korput ja suola, sitte pannaan kala uuniin paistumaan. Kun se alkaa ruskeutua, kaadetaan kerma päälle, ja kala saa paistua valmiiksi. Turska tarjotaan kastikkeineen.

_________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA nykykielellä
= aikuisten kalapuikot

200 g ruodotonta turskafileetä
3 rkl voita
1 luomu muna
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
2 rkl. korppujauhoja
1 dl luomu kuohukermaa
2  (savustettua) mantelia

Taputtele turskafileet kuiviksi talouspaperilla, voitele uunivuoka (tai vuoraa leivinpaperilla). Vatkaa kananmuna kulhossa, kierittele fileet kananmunassa ja aseta uunivuokaan. Jauha päälle suolaa ja pippuria, ripottele pinnalle korppujauhot. Kuumenna pari ruokalusikallista voita pannulla, miedolla lämmöllä, kunnes voi saa kauniin ruskean sävyn ja pähkinäisen tuoksun (älä käristä). Kaada ruskistettu pähkinävoi kalafileiden päälle.

Paista 180℃ uunissa 10 minuuttia, kaada kerma päälle ja paista vielä 10-15 minuuttia. Ota kerma vuoan pohjalta talteen, tarjoa turskafileet sienisuolalla maustetun perunamuhennoksen, kermakastikkeen ja kuivan sherrytilkan kanssa. Viimeistele annos rouhitulla mantelilla.

_________________


1 kommentti:

  1. EI muuten näytä yhtään tylsältä! Päinvastoin!!!
    t. kuviesi ihailija

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?