NÄYTTÄÄ TYLSÄLTÄ, MUTTA USKO TAI ÄLÄ; VIE KIELEN MENNESSÄÄN. |
Pottumuusi muuttui salonkikelpoiseksi sienisuolan avustuksella, (sen, mitä tein kuivatuista suppilovahveroista pari postausta sitten). Turska sai täyteläisyyttä pähkinävoista ja luomukermasta. Rouhitut mantelit olisi voinut jättää poiskin, mutta toivat annokseen mukavaa purutuntumaa... Sama asia hoituisi vaihtamalla tavalliset korppujauhot rapeiksi, japanilaisiksi, pankojauhoiksi.
Isoäidin uuniturska-ohje tekee vanhasta kouluruoasta yliopistoversion... Ja näin kalapuikko kasvoi aikuiseksi.
__________________
UUNISSA PAISTETTU TURSKA vuodelta 1909
1 1/2 kg. turskaa
3-4 rkl. voita
1 muna
2 rkl. survottuja korppuja
1 1/2 rkl. suolaa
3 dl. kermaa
Turska perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuivaksi. Se asetetaan voilla voideltuun uunipannuun ja sivellään vatkatulla munalla; päälle sirotellaan survotut korput ja suola, sitte pannaan kala uuniin paistumaan. Kun se alkaa ruskeutua, kaadetaan kerma päälle, ja kala saa paistua valmiiksi. Turska tarjotaan kastikkeineen.
_________________
UUNISSA PAISTETTU TURSKA nykykielellä
= aikuisten kalapuikot
200 g ruodotonta turskafileetä
3 rkl voita
1 luomu muna
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
2 rkl. korppujauhoja
1 dl luomu kuohukermaa
2 (savustettua) mantelia
Taputtele turskafileet kuiviksi talouspaperilla, voitele uunivuoka (tai vuoraa leivinpaperilla). Vatkaa kananmuna kulhossa, kierittele fileet kananmunassa ja aseta uunivuokaan. Jauha päälle suolaa ja pippuria, ripottele pinnalle korppujauhot. Kuumenna pari ruokalusikallista voita pannulla, miedolla lämmöllä, kunnes voi saa kauniin ruskean sävyn ja pähkinäisen tuoksun (älä käristä). Kaada ruskistettu pähkinävoi kalafileiden päälle.
Paista 180℃ uunissa 10 minuuttia, kaada kerma päälle ja paista vielä 10-15 minuuttia. Ota kerma vuoan pohjalta talteen, tarjoa turskafileet sienisuolalla maustetun perunamuhennoksen, kermakastikkeen ja kuivan sherrytilkan kanssa. Viimeistele annos rouhitulla mantelilla.
_________________
EI muuten näytä yhtään tylsältä! Päinvastoin!!!
VastaaPoistat. kuviesi ihailija