perjantai 15. joulukuuta 2017

RIISIRYYNI-UUNIPUURO



Meillä lapsuuskodissa riisipuuro syötiin aattona, joulurauhan julistamisen jälkeen. Vasta siitä alkoi joulu.


Isoäidin repaleinen kirja on kulkenut reilussa sadassa vuodessa pitkän matkan. Joulunakin se on toki mukana, mutta pääsee lepuuttelemaan kunniapaikalle; reseptitelineeseen.

YÖN YLI HAUTUNEESEEN UUNIPUUROON KEHITTYY HERKULLINEN JOULU-UMAMI. 
RIISIRYYNIPUURO vuodtelta 1909

1/2 ltr. vettä
3 dl. riisiryyniä
2 rkl. voita
1 1/2 ltr. maitoa
1-2 rkl. suolaa

Kuumassa vedessä huuhdotut riisiryynit pannaan voin kera kuumaan veteen kiehumaan vienolla tulella, ja kiehuva maito lisätään siihen vähitellen. Puuro saa kiehahtaa joka kerta, kun maitoa on lisätty, ja hämmennetään hiukan. Kiehauttamisien välillä saa se hautua kannen alla hellan syrjällä. Kun ryynit ovat pehmeät, maustetaan puuro suolalla.

_____________________

RIISIRYYNI-UUNIPUURO vuodelta 1909

Kylmään riisiryynipuuroon sekoitetaan pari vatkattua munaa. Puuro kaadetaan voideltuun vuokaan, pinnalle sirotellaan hienonnettua kaneelia ja sokeria, ja ruoka pannaan uuniin paistumaan.



RIISIRYYNIPUURO nykykielellä

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l punaista (kotimaista) luomumaitoa
1/2 tl merisuolaa

Sulata voi kattilassa, kaada vesi sekaan ja kuumenna kiehumispisteeseen, lisää riisi. Keitä pari minuuttia, kunnes riisit ovat imeneet kaiken veden. Lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä, kannen alla, noin 40 minuuttia. Ota puuro välillä sivuun ja sekoita pohjia myöten. Mausta puuro suolalla.

____________________

RIISIUUNIPUURO nykykielellä

2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1/2 tl merisuolaa
nokare voita
(1/2 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta)

Voitele uunivuoka, laita maito ja riisit vuokaan. Sekoita pohjia myöten. Hauduta 175℃ uunissa, alatasolla, noin 1 1/2 tuntia. Sekoita puuroa muutaman kerran kypsennyksen aikana.

______________________

ISOÄIDIN JÄLKIRUOKARIISIPUURO nykykielellä

valmista riisipuuroa
luomumunia
(hienoksiraastettua luomuappelsiinin kuorta)
jauhettua kanelia
hienoa sokeria

Sekoita riisipuuroon munat, ( ja appelsiininkuoriraaste). Ripottele pinnalle kaneli ja sokeri, paista  175℃ uunissa 20-30 minuuttia.

_____________________






2 kommenttia:

  1. Mä teen melkeinpä aina riisipuuroni uunissa.. Hellalla meinaa aina palaa pohjaan, eikä pienten lasten kanssa vaan ehdi seistä hellavahtina kovin kauaa.. Hyvää joulunaikaa!

    VastaaPoista
  2. Tältä voi bongata modernin, vaivattoman uuninpuuron vinkit:
    https://www.viimeistamuruamyoten.com/katevin-keino-valmistaa-riisipuuro-v-gf/

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?