MATTI-MYÖHÄSEN JOULULAHJAIDEA; HELPPOAKIN HELPOMPI, OMIN PIKKU KÄTÖSIN VÄSÄTTY (=SEKOITETTU) JOULUSINAPPI. |
Anna Hildan sinappi on ollut juoksevaa, litkumaista maustelientä. Nykyaikainen sinappi on tukevampaa. Vanhassa ohjeessa on kuitenkin maku kohdallaan. Kuka kiinteämmästä sinapista pitää, voi lisätä seokseen jauhoja. Öljytilkalla saa mukavasti pyöristettyä makua. Pienen pieni konjakkitujaus viimeistelee juhlasinapin, muttei ole mikään välttämättömyys.
"JOULULAHJAKULJETUS POTKURIKYYDILLÄ; PIKKUPAKETTEJA LAPSILLE, SINAPPIA JOULUPÖYTÄÄN JA LYHDE LINNUILLE" |
SINAPPI vuodelta 1909
4 rkl. sinappijauhoja
4 rkl. sokeria
4 rkl. vettä
2 rkl. etikkaa
1/2 tl. suolaa
Sinappijauhot ja sokeri hierotaan huolellisesti sekaisin. Kiehuva vesi lisätään vähitellen, koko ajan hämmentäen, senjälkeen etikka ja suola pannaan sekaan. Sinappi asetetaan lämpimään paikkaan vähäksi aikaa, jotta maku saataisiin kirpeämmäksi. Sama tulos saadaan sekoittamalla sinappia kuumennetulla raudalla.
________________
SINAPPI nykykielellä
4 rkl sinappijauhetta
3-4 rkl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
4 1/2 rkl vettä
2 rkl viinietikkaa
2 rkl öljyä
valkopippuria
merisuolaa
(konjakkia)
Sekoita kuivat aineet. Vatkaa sekaan; ensin kiehuva vesi, sitten öljy ja viinietikka. Mausta suolalla, valkopippurilla (ja konjakkitujauksella). Aloita varovasti... Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?