keskiviikko 20. joulukuuta 2017

MAKSAPIIRAS 

YLEMPÄNÄ SIENILLÄ MAUSTETTU JOULUPATEE, ALLA ISOÄIDIN VANHALLA OHJEELLA VALMISTETTU MAKSAPIIRAS. 
Maksapiiras tuo joulun kielelle. Pateesta saa herkullisen alkupalan... Tai ihanan huikopalan illaksi... Tai mehevän joululimpun päällysteen aamiaispöytään... Ja mikä parasta; joulupateen voi tehdä etukäteen; vaikka nyt jo. Maku vain syvenee jääkaapissa.

"PATEET PAISTETTU; GLÖGIT ANSAITTU!"

MAKSAPIIRAS vuodelta 1909

150 gr. raastettua vasikan maksaa
2 munaa
3 rkl. survottuja korppuja
1 rkl. anshovislientä
2 dl. kermaa
3 rkl. voita
1 sipuli
1 tl. suolaa
1/2 tl. sokeria
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
silavaa

Huuhdottu ja raastettu vasikanmaksa vaivataan sihdin läpi. vatkatut munat, survotut korput, anshovisliemi, kerma, sipulin kera ruskeutettu ja siivilöity voi, sekä mausteet sekoitetaan maksaan. Soikean läkkivuoan pohja ja reunat sisustetaan ohjeisilla silavaviipaleilla; seos kaadetaan siihen, peitetään silavaviipaleilla ja paperi sidotaan vielä vuoan päälle. Piiras pannaan uuniin vedessä paistumaan kypsäksi, johon menee noin 1-2 tunnin aika, koetellaan vispilän varvulla ja annetaan jäähtyä, ennenkun kaadetaan vuoasta pois.

______________________

MAKSAPIIRAS nykykielellä

1 sipuli
3 rkl normaalisuolaista kotimaista voita
150 g jauhettua kotimaisen naudan maksaa
2 luomu munaa
3 rkl korppujauhoja
1 rkl anjovislientä
2 dl luomu kuohukermaa
(tilkka konjakkia tai sherryä)
1 tl kuivattuja ja jauhettuja suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
1 tl merisuolaa
1/2 tl sokeria
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua valkopippuria
170 g kotimaisia pekoonifileitä
(Koristeiksi laakerinlehtiä ja rosepippureita)

Kuori ja silppua sipuli. Sulata voi pannulla, kuullota siinä sipulisilppua ja nosta pannu sivuun jäähtymään. Purista maksa siivilän läpi (tai hurauta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi). Vatkaa kulhossa munat, korppujauhot, anjovisliemi, kerma, (konjakki/sherry), sienijauhe, suola, sokeri, inkivääri, valkopippuri, voisula ja sipulisilppu. Lisää maksa ja sekoita tasaiseksi.

Vuoraa pateevuoka pekonilla, kaada maksaseos vuokaan (peitä pintakin pekonilla). Koristele laakerinlehdillä ja kokonaisilla rosepippureilla. Paista vesihauteessa 175℃ uunissa noin tunti, kunnes patee on kiinteää ja irtoaa vuoan reunoista. Tarjoa jäähtyneenä joululimpun ja herkkukurkkujen kanssa.

___________________________






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?