Luumukastike on joulukiisselin ja sekametilisopan pikkuserkku. Se järjestää makunystyröille kauden ensimmäiset kunnolliset pikkujoulut. Kuivatuista taateleista saa keitokseen mehevää lisämakua... Tai, jos luumut loppuvat, voi tällä samalla reseptillä loihtia taatelikastiketta.
Luumukastike ja joulunpunaiset puolukat kruunaavat peruspannacotan pikkujoulujen jälkiruokasuosiksiksi. Kokeile vaikka.
LUUMUKASTIKE vuodelta 1909
250 gr. luumuja
1/2 ltr. vettä
1 dl. sokeria
Huuhdotut luumut liotetaan vedessä muutamia tunteja. Keitetään samassa vedessä pehmeiksi, kivet poistetaan, luumut liemineen puserretaan siivilän läpi, maustetaan sokerilla ja kiehautetaan.
___________________
LUUMUKASTIKE nykykielellä
200 g kivettömiä kuivattuja luumuja (ja/tai taateleita)
4 dl vettä (tai niin paljon, että luumut peittyvät)
1 dl sokeria
1 kanelitanko
Laita kuivatut luumut ja vesi kattilaan, anna liota 1/2 tuntia. Lisää sokeri ja kanelitanko, keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia, tai kunnes luumut pehmenevät. Poisa kaneli, soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi kastike.
_________________
Näissä Anna Hildan vanhoissa ruokaohjeissa on se juju, aineet eivät ole hintavia, eikä niitä tarvita montaakaan ja hyvää tulee. Luumukastike on loistava.
VastaaPoistatämä saa seurakseen riisipuuron.