Rakkaat lukijat ja isoäidin reseptien ystävät; uuden vuoden juhlat ovat samalla Isoäidin Reseptillä- blogin jäähyväisjuhlat... Tai pikemminkin "eläkkeelle siirtymis juhlat". 7 vuotta ja 4 kuukautta vastaa blogimaailmassa jo vanhuksen ikää.
ALKUPALAKSI SAHRAMI-SIMPUKOITA...PÄÄRUOAKSI HALSTERISSA HIILLOSTETTUA LOHTA JA HUMMERIA... |
Olen matkustanut isoäidin kirjan kanssa ympäri maailmaa. Reseptejä on testattu milloin missäkin, kaiken tasoisissa keittiöissä. Viiden päivän rytmitys on ollut aika mukaansatempaavaa... Blogista on tullut kiinteä osa viikkorutiinia... Ja niin antoisia kun nämä vuodet ovat olleetkin; kyllä tämä on käynyt ihan työstä.
Usein minulta kysytään, että kuka maksaa palkan ja paljonko sitä saan. Olen siitä omalaatuinen bloggaaja, etten ole lähtenyt mukaan mihinkään tempauksiin, enkä suostunut markkinointiyhteistyöhön, en ole myöskään liittynyt blogirinkeihin. ISOÄIDIN RESEPTILLÄ on siis melko epäsosiaalinen, "yksinäinen susi". Palkaksi olen saanut tutustua isoäitini makumaailmaan ja herätellä henkiin suomalaista ruokaperinnettä. Tippinä sain viiden päivän välein puhdasta nautintoa ja hauskanpitoa... Niin, ja valtavaa kannustusta teiltä, hyvät lukijat. Kahden miljoonan kävijän rajapyykki ohitettiin ennen joulua. Se on aika hurja määrä! Keskimäärin blogia on käynyt kuukausittain katsomassa 20 000 lukijaa, tosin alussa teitä oli vain kourallinen, ja nyt viimeisen kuukauden aikana 55 478!
Eniten isoäidin reseptit kiinnostavat, luonnollisestikin; täällä kotimaassa. Kakkosena tulee USA, sitten Ruotsi, neljäntenä Venäjä ja viidentenä Saksa.
JA JÄLKIRUOAKSI MUNANVAAHTOLEIVOKSIA VANILJAKERMAN, KRANAATTIOMENAN SIEMENIEN JA SUOLATOFFEEKASTIKKEEN KANSSA. |
Seitsemän vuoden ja neljän kuukauden aikana olen kuluttanut loppuun yhden järjestelmäkameran, pari mikrojärkkäriä, ja kuusi pokkaria. En omista enää yhtään toimivaa kameraa... Viimeisen vuoden kuvasin pelkästään iPhonella.
Lempireseptieni perään kysellään myös paljon. Tiedän, että pitäisi nimetä vain yksi, mutta se on täysin mahdotonta... Siksi jaoin suosikit alaryhmiin.
KALAT: hiilloskala (hilloksella paistetut silakat-ohjeella), kuha herkkusienikastikkeen kera ja kalamureke, lohi-riisilaatikko.
LIHAT: vatkuli, silavoitu selkäliha, siskonmakkara, kääresyltty, padassa paisettu vasikanlapa, linströmin pihvit, kaalikääryleet, maksapiiras.
KASVIKSET: (sisältää kananmunaa ja maitoa/kermaa): porkkanavanukas, porkkanakourukat, nokkosmuhennos, ranskalainen perunavanukas, pinaattikeitto.
KASTIKKEET: vaahtokastike, hieno vaniljakastike, hollantilainen kastike, tumma herkkusienikastike, varsinainen majoneesikastike, rapu- tahi hummerikastike.
SUOLAISET PIIRAKAT: lihapiirakka, pasteijat, piirakkapaistos, juustoleivät, kaalipiirakka.
LEIVONNAISET: hiekkahentuset, voitähdet, tuulihatut, mantelivuoret, raparperitorttu, munanvaahtoleivokset, valkoinen mantelikakku, valkoiset piparkakut, mantelinäkkileivät, hedelmäpiiras, aleksanterin tortut, bebe-leivokset, joulutortut, tippaleivät.
JÄLKIRUOAT: luumukermahyytelö, kylmä sitruunavanukas, paahtovanukas, inkivääripäärynät, maissikiisseli, poltetut mantelit, hovijälkiruoka.
MUUT: näkkileipä, maalaisjuusto, vesirinkilät, Viipurin rinkilät, sima, voitaikina, saippuan valmistus.
Mitä sitten olen oppinut?
Noh, ainakin sen, että Isoäidillä oli hyvä maku. Kermaa, eikä voita säästelty, ja jos suolaa lisättiin, ripautettiin aina kylkiäisenä myös hitusen sokeria. Sata vuotta sitten maku oli pääosassa. Mistä tahansa raaka-aineesta tehtiin herkkua; joko kermalla tai voilla, tai sitten vatkaamalla rakenteeseen riittävästi ilmaa, tai lisäämällä kananmunia. Tärkeimmät mausteet olivat suola, valkopippuri, inkivääri, kaneli, manteli, fariinisokeri ja kardemumma. Niukkaa maustepalettia käytettiin taitavasti. Hidas kypsytys mureutti raaka-aineen ja aktivoi luontaiset aromit. Hiilloksella kypsentäminen toi toisenlaisen makuvivahteen, savustaminen taas ihan jotain muuta.
Jälkiruoista sata vuotta vanha keittokirja esittelee sen tason herkkuja, mitä ranskalaisissa leipomoissa leivotaan yhä edelleen. Minne ne ovat meidän korvapuustiemme seasta hävinneet? Myös kastikkeissa isoäidin kirja noudattaa ranskalaisen keittiön klassikkolinjaa, vain nimissä on eroja.
Jo Anna Hildan aikaan on osattu kuivata vihanneksia, yrttejä (pinaatti, tilli, persilja, meirami), hedelmiä ja marjoja. Eikä mitään heitetty pois, kaikille kasvin, lihan ja kalan osille keksittiin käyttätarkoitus. Se on jäänyt omaan keittiööni uutena piirteenä. Entistä "tuhlarityttöä" harmittaa hirmuisesti, jos näkee missään muuallakaan ruokahävikkiä!
Ja olenhan minä oppinut tuntemaan Anna Hildan, isoäitini, ketä en koskaan ole tavannut. Tämän reilun seitsemän vuoden matkan taivalsimme yhdessä... Mutta on tämä ollut paljon muutakin, kuin emotionaalinen mielikuvitusmatka. Mukana on kulkenut joukko oikeita ystäviä, koemaistajia, apukokkeja, oppi-isiä ja -äitejä. Olen saanut nauttia kauniista maisemista, hyvistä sapuskoista ja mielenkiintoisista tarinoista, parhaassa mahdollisessa seurassa.
Niin, ja tämän reilun seitsemän vuoden sisällä olen opiskellut itselleni uuden ammatin; minusta tuli vuonna 2014, virallisestikin; KOKKI. Tiedä häntä; olisiko se ollut meidän Anna Hilda, kuka minut tälle tielle sysäsi?!
"SE OLI SIINÄ" |
Kiitos hienoista kuvista ja resepteistä!
VastaaPoistaJään odottamaan kirjaa
T. Ellamari
Kiitokset Anna Hildalle ja lapsenlapselleen! Olen miettinyt, mitä tapahtuu satojen vuosien päästä kun silloin tehdään historiantutkimusta. Säilyykö kaikki digitaalinen vai ei? Nyt nämä reseptit ovat sekä paperilla että koneilla, molemmissa tapauksissa henkilökohtaisella lisäyksellä.
VastaaPoistaMukavia "eläkepäiviä" Sinulle Hildan tyttärentytär! Jään jännityksellä odottamaan mitä keksit seuraavaksi. Kiitos, että olen saanut olla ihan "viimemetreillä" mukana tässä Sinun uskomattomassa projektissasi! Malja sille, vaikka juuri tuon vihreän kaakeliuunin edessä!
VastaaPoistaKiitos kivasta ja erilaisesta blogista. Hyvää Uutta Vuotta!
VastaaPoistaHei
VastaaPoistaKenen valmistama tapetti taustalla?
Sanderssonia 70-luvulta...
PoistaKiitos Kaura, samoin Sulle; kaikkea hyvää uudelle vuodelle!!!
VastaaPoistaEEEIIIIIIII! Ihan kamala uutinen näin juhlan keskellä!
VastaaPoistaOnko ihan pakko lopettaa? Jos vaikka joku jatkoaika?
Kiitos!
VastaaPoistaKiitos ja kumarrus Anna Hildalle ja lapsenlapselle upeiden resepitien ja kuvien jakamisesta. Ihanaa vuotta 2018 sinulle ja onnea tulevaan :) <3
VastaaPoistaTerkuin Pirjo Porvoosta
Kiitos viehättävästä blogista, jonka reseptejä on ollut ilo käydä kurkkimassa.
VastaaPoistaKiitoksia tästä ajasta ja onnellista jatkoa! Kai pidät osoitteen kuitenkin hengissä jos tekee mieli selailla reseptejä?
VastaaPoistaKiitos vuosien urakasta, tämähän on suorastaan historiallinen urotyö! Miksi et tekisi kirjaa näistä tunnelmallisista kuvista ja perinneresepteistä?
VastaaPoistaTee juttusarja johonkin lehteen tai TV-sarja!
VastaaPoistaKiitos! Tää on ollut pitkäaikainen kestosuosikki, kun muuten blogikiinnostuksen kohteet ovat vaihdelleet. Siman ilosanomaa oon levittänyt ympäri Suomea. :) Toivottavasti sivut jäisivät olemaan, tai ainakin varoittaisit etukäteen jos reseptit meinaa täältä hävitä, tietäisi kirjoittaa jokusen (monta) talteen. :) Ihania raaka-aineita, mahtavia makuja ja tosi kauniita kuvia on ollut ilo seurata! Kaikkea hyvää tulevaan!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaAivan kamalaa jos nämä ohjeet häviävät linjoilta!!!!! Toivon sydämmeni pohjasta, että tämä reseptiurakka jää selailtavaksi. Jos teet kirjan ostan sen heiti! Mutta älä ainakaan ennen sitä hävitä reseptejä, pliiiis!
VastaaPoistaKiitos kun pidit tätä blogia! Siitä on ollut minulle mittaamattomasti iloa <3
VastaaPoistaMinäkin toivon, että tekstit ja kuvat jäisivät lukulistalle, nyt kun surukseni en voi jatkossa lukea uusia postauksiasi! KIITOS kaikista hyvistä ohjeista, ja mukaansatempaavista saatesanoista, ja tietysti myös tunnelmallisista ruokakuvista. Blogi on ollut uniikki alusta loppuun, ja kuten joku muu sen jo sanoi on tämä kulttuurihistoriallinen urotyö. Hieno kokonaisuus. KIITOS!
VastaaPoista