sunnuntai 22. elokuuta 2010

PERUNALEIVOKSETSen verran laiska olen, etten edes meinaa kokeilla perunajauhojen valmistamista, vaikka ohjeen löysinkin isoäidin keittokirjasta. En jätä kokeilua väliin siksi, ettenkö välittäisi tai olisi kiinnostunut, perunajauhon arkinen tarinahan on kuin ripaus historiaa.

Perunajauho ei ole missään reseptissä pääosassa, mutta sen poisjättäminen pilaisi kaiken. Ehkä Anna Hildan aikana perunajauhot saivat ansaitsemansa kunnioituksen, mutta arvostus on kokenut sadassa vuodessa totaalisen inflaation. Kaiken lisäksi perunajauhon "kollega", maissitärkkelys-Maizena, on pakattu iloisen keltaiseen pahvirasiaan ja henkii houkuttelevasti kansainvälisyyttä. Perunajauho  puolestaan ei herätä juuri minkäänlaisia tuntemuksia.

Pottujauho on kuitenkin paljon enemmän kuin vain suuruste, se on hyvinvoinnin symboli ja elintasomittari. Pitäisiköhän perustaa pro-perunajauho-yhdstys? Kokouksissa voitaisiin keskustella perunajauhon asemasta ja perunajauho-filosofiasta. Saattaa kuulostaa liioittelulta, mutta jos luet jauhojen valmistusohjeen, niin ymmärrät varmasti mitä tarkoitan.

Anna Hilda on antanut perunaleivoksille täydet 10 pistettä. Suosiopisteet irtoavat minultakin; perunaleivokset valmistuvat vaivatta ja sopivat gluteenittomiinkin herkkuhetkiin (jos kakkuvuoan jättää jauhottamatta). "Kultalusikka suussa syntyneenä" keksin vielä leivoksille täytteenkin, viimeisen sairaslomapäivän kunniaksi. Mieleeni tuli saksalaisen aupair-perheeni sunnuntaikakku. Pohjataikina muistutti perunaleivosohjetta, mutta kakku täytettiin tumman rommin maustamalla kermavaahdolla ja banaanisiivuilla. Kaiken ei aina tarvitse olla runsaudella pilattua, mutta voisihan pyhäpäivän perunakakussa olla täytettäkin?


********************************************

PERUNAJAUHOJEN VALMISTUS

Harva liina sidotaan saavin suulle, ja saavi täytetään kylmällä vedellä niin että liina kastuu. Perunat huuhdotaan erittäin hyvin ja hierotaan liinan päällä raastimella hienoiksi. Puhdas lauta asetetaan poikittain saavin päälle tueksi raastimille. Silloin tällöin kaadetaan vähän vettä liinalle ja seosta hämmennetään hyvin, jotta jauhot paremmin tunkeutuisivat liinan läpi. Liina poistetaan, ja saavissa oleva vesi kaadetaan pois silloin kun jauhot ovat painuneet pohjaan.

Uutta vettä lisätään, jauhoja hyvin sekoittaen, niin monta kertaa, että jauhot puhdistuvat täydellisesti. Kun viimeinen vesi kaadetaan pois, asetetaan saavi kallelleen niin, että kaikki vesi valuu tarkkaan saavista.

Jauhot leikataan veitsellä paloiksi, jotka asetetaan kehiin tahi pitkiin soikeihin kangaspsseihin kuivumaan. Pussit ripustetaan keittiön kattoon. Kuivat jauhot hierotaan senjälkeen hienoiksi siivilän läpi.

*********************************************

PERUNALEIVOKSET vuodelta 1909

6 munaa
212 gr. sokeria
55 gr. mantelia
80 gr. perunajauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi, kuoritut, hienonnetut mantelit, perunajauhot ja vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitetaan joukkoon.

Taikina pannan heti pieniin, voideltuihin ja survotuilla korpuilla jauhotettuihin leivosvuokiin ja paistetaan keskinkertaisessa uuninlämmössä, sitten ne kaadetaan vuoista pois.

Leivokset voi myöskin paistettuina kostuttaa marjamehulla.


***********************************************

PERUNALEIVOKSET nykykielellä = PYHÄPÄIVÄN PERUNAKAKKU

6 kananmunaa
 2 dl sokeria
1 1/2 dl mantelijauhetta
1 1/2 dl perunajauhoja
voita ja korppujauhoja irtopohjavuoan voiteluun ja jauhottamiseen
2 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
1-2 tl tummaa rommia (ei välttämätön)
2 banaania

Erottele kananmunan keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää sekaan mantelijauhe ja perunajauhot.

Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi, kääntele se varovasti taikinaseokseen.

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes kakkuun työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa.

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja rommilla. Kuori ja leikkaa banaanit siivuksi.
Halkaise jäähtynyt kakkupohja ja täytä puolella kermavaahdosta ja banaanisiivuista, jätä reunoille sentin levyinen valumisvara (tai käy niinkuin minulle; kerma rönsyilee ulos). Nosta toinen pohjakerros kanneksi ja levitä loput täytteestä kakun päälle.

*********************************************

2 kommenttia:

  1. Kuinka isoa vuokaa käytit tässä? :)

    VastaaPoista
  2. Moikka Ulmai, irtopohjavuoan halkaisija on vain 18 cm, mutta reunoilla on syvyyttä kokonaista 8 cm, enemmäin kuin monissa leveämmissä vuoissa...
    ;-)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?