torstai 26. elokuuta 2010

PORKKANAHILLO
Porkkanahillo oli mukavan pirteä yllätys. Hillon väri on jo itsessään katseenvangitsija, eikä maku, epäilyksistäni huolimatta, ole ollenkaan hassumpi. Sitruuna antaa hillolle voimakkaan kirpeyden, väri tulee porkkanasta ja makeus tietysti sokerista. Alkuperäisessä reseptissä sitruunasuikaleet keitetään pehmeiksi, mistä oletan 1900-luvun alun sitruunoiden olleen jotekin erilaisia kuin vuoden 2010 versiot. Keitin kuorisuikaleita niin kauan, että keitinvesi, jossa olisi vielä pitänyt keittä porkkanatkin, haihtui melkein olemattomiin. Annoin seoksen porista kannen alla, muttei sitruunasuikaleista koskaan tullut mielestäni pehmeitä. Onkohan vika vahapinnassa ja sen säilöntäaineissa? En edes halua ajatella, mitä mahdollisia myrkkyjä kuori sisältääkään, olisi varmaan pitänyt etsiä luomusitruunoita!

En oikein osannut kuvitella käyttäväni makeaa sitruuna-porkkana pikkelsiä omassa ruokapöydässäni, ja päätin tehdä siitä reseptin nimen mukaista, oikeaa HILLOA. Kaapin pohjalla lojunut Hullujen Päivien heräteostos pääsi ensimmäistä kertaa hyötykäyttöön. TV-kokki Gordon Ramsayn signeerauksella varustettu sauvasekoitin oli kuin tehty tätä tarkoitusta varten; hiljaisella, hammaslääkärin poralta kuulostavalla äänellä, se muussasi pikkelsin marmeladiksi. Olisin voinut tehdä hillosta täysin sileäralkenteistakin, mutta halusin jättä vähän purutuntumaa, vanhan ajan appelsiinimarmeladin tapaan.

Lämpimänä maistettuna hillo oli vain kirpeää, mutta jääkaappikylmänä, voin kanssa, paahtoleivän päällä siitä tuli jo persoonallista gourmeeta. Porkkanahillo on varmasti tuonut Anna Hildan pöytään pirteän värilisän ja raikkaan makulisän, ja ylistystä isoäidin keittotaidoille. Kotitekoisesta hillosta saa 2000-luvullakin mukavaa vaihtelua kaupan valmishilloille. Varsinkin talvella tämä on juuri sitä mitä aamupalapöydässä tarvitaan, kirkasvalolampun lisukkeena. Tästähän voisi saada vaikka joululahjaidean?!

*********************************************

PORKKANAHILLO VUODELTA 1909

1/2 kg. porkkanoita
3 sitruunaa
8 dl. vettä
1/2 kg. sokeria

Porkkanat kaavitaan puhtaiksi ja leikataan hienoiksi suikaleiksi. Sitruunat kuoritaan, valkoinen osa kuoresta leikataan tarkkaan pois, ja keltainen osa leikataan hienoiksi suikaleiksi.

Sitruunan kuorisuikaleet keitetään vedessä (8 dl.) pehmeiksi ja nostetaan pois. Samassa vedessä keitetään myöskin porkkanasuikaleet puolipehmeiksi, nostetaan lävikköön ja valellaan kylmällä vedellä. Puserrettu sitruunanmehu ja sokeri keitetään paksuksi liemeksi. Porkkana- ja sitruunasuikaleet pannaan sekaan ja keitetään, kunnes porkkanat ovat pehmeitä ja hillo kirkkaan näköistä. Hillo kaadetaan lasipurkkiin, saa jäähtyä ja paperi sidotaan päälle. Käytetään salaattina ja kakkujen sekä jälkiruokien korksteena.

**********************************************

PORKKANAHILLO NYKYKIELELLÄ

1/2 kg porkkanoita
3 sitruunaa
 vettä
1/2 kg sokeria

Kuori porkkanat ja vuole kuorimisveitsellä lastuiksi. Pese sitruunat astianpesuaineella, huuhtele hyvin ja kuvaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori sitruunatkin perunankuorimisveitsellä, raaputa kuoren valkoinen osa pois terävällä veitsellä. Leikkaa sitruunankuorilastut ohuiksi tikuiksi.

Keitä sitruunankuoria 1 litrassa vettä puoli tuntia, nosta ne sitten sivuun. Jätä sitruunoiden keittovesi kattilaan, nosta porkkanalastut kattilaan ja lisää vettä niin paljon että porkkanat peittyvät. Keitä puolipehmeiksi ja kumoa lävikköön valumaan.

Purista sitruunoista mehu ja keitä siitä sokerin kanssa paksu siirappi. Lisää seokseen porkkanat ja sitruunat, anna kiehua kunnes porkkanat pehmenevät.

Jos haluat syödä "porkkanahillon" pikkelsi-tyylisenä lisukkeena, kaada seos puhtaisiin lasipurkkeihin, sulje kannet ja siirrä jäähtyneinä jääkaappiin. Jos taas haluat tehdä marmeladi-tyylistä paahtoleivän levitettä, soseuta keitos sauvasekoittimella, anna kiehua vielä 5 minuuttia. Kaada hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Säilytä jäähtyneitä purkkeja jääkaapissa.

********************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?