tiistai 24. elokuuta 2010

VEGETAARINEN PERUNAKEITTOVegetaarisen perunakeiton nimi kutkuttaa nauruhermoja; tottahan toki keitto on vegetaarinen, jos valmistusaineina käytetään juureksia. Nykyaikana tätä kutsuttaisiin kasvissosekeitoksi tai juuressosekeitoksi. Niin tai näin, Anna Hilda on antanut keitolle täyden kympin ja kirjoittanut vielä reunaan " Sopii vieraillekin, oikein hyvää, Delikat främmen soppa". Juotsenossa syntyneen ja Lappeenrannsssa, kaukana länsirannikon ruotsinkielisistä alueista, vaikuttaneen naisen väsäämät kaksikieliset huomautukset kertovat myös siitä, ettei Annan Hildan elämässä tunnettu käsitettä "pakkoruotsi".

Minunkin mielestäni keittoa voi tarjota kennelle tahansa, för vem som hälst, ja medän perheen makuraati antoi sopalle arvosanan 10+. Keiton juju piilee juuresten reilussa ja konstailemattomassa maussa. Lisäksi samasta ohjeesta voi pienellä muunnoksella valmistaa sosekeittoa tai juuresmuusin.

Tämä gourmet-keitto ja sen antiikkinen resepti sopii kaikille ketkä "etsivät juuriaan"!


********************************************

VEGETAARINEN PERUNAKEITTO vuodelta 1909

1 ltr. perunoita (vaillinainen)
5 juuriartisokkaa
1/2 porkkanaa
1/2 selleriä
1/2 palsternakkaa
1/2 sipulia
2 1/2 ltr. vettä
3 rkl. voita
1 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
1 munankeltuainen
2 dl. kermaa
1 rkl. hienonn. persiljaa
1/2 rkl. hyvää voita

Perunat huuhdotaan ja kuoritaan, muut juurekset huuhdotaan samoin ja kaavitaan puhtaiksi. Ne pannaan sipulin kera kylmään veteen ja keitetään pehmeiksi, sekä puserretaan senjälkeen siivilän läpi.

Voi ja jauhot käristetään, keitto lisätään vähitellen, annetan kiehua noin 10 min. ja maustetaan.

Munankeltuainen ja kerma vatkataan liemimaljassa, keitto kaadetaan siihen  hyvin vispilöiden. Viimeiseksi sekoitetaan liemeen hienonnettu persilja ja kylmä voi.

*********************************************

VEGETAARINEN PERUNAKEITTO NYKYKIELELLÄ
=JUURESSOSEKEITTO

500 g perunoita
350 g maa-artisokkaa
1 porkkana
300 g selleriä
200 g palsternakkaa
1 sipuli
vettä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
2 dl laktoositonta ruokakermaa
(1 munankeltuainen tai
100 g kuoretonta vuohenjuustoa, esim. Président Petit Chvres Doux)
1/2 dl persiljanlehtisilppua

Kuori kaikki juurekset ja sipuli. Pilko paloiksi ja keitä pehmeiksi. Valuta juurekset lävikössä, ota keitinvesi talteen ja soseuta perunamusertimella tai sauvasekoittimella.

Kuumenna oliiviöljy pannulla, sekoita siihen jauhot ja 2 dl juuresten keitinlientä. Kaada seos juuressoseen sekaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Jos teet sosekeittoa, lämmitä ruokakermaa ja haluamasi määrä keitinvettä ja sulata sekaan vuohenjuusto, lisää seos juuresten sekaan. Jos taas teet juuresmuusin, vispaa ruokakerman sekaan munankeltuainen ja sekoita se muussattuihin juureksiin.

Lisää lopuksi persiljasilppu ja sekoita hyvin.

********************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?