perjantai 20. elokuuta 2010

PIENET KAHVILEIVÄT
Voi Anna Hilda,
nyt olisi kysyttävää !

Pienistä kahvileivistä tuli suuri kompastuskivi. Maku oli kyllä kohdallaan, mutta heikkohampaisille näitä ei uskaltaisi tarjota. Jo pallukoiden pyörittely oli hankalaa, taikina oli niin kuivaa ja irtonaista, ja sitten paistaminen teki niistä kivikovia. Punnitsin jauhot vaa'alla ja noudatin ohjetta gramman tarkkuudella. Jyrsiessäni kovia kahvileipäpallukoita mietin kuumeisesti, mikä meni pieleen.

Muistin vanhan ajan hopealusikat, ne sellaiset jättiläisen suuhun sopivat. Ehkä 4 rkl voita ja 4 rkl kermaa olisikin ollut aivan eri määrä toisenlaisella ruokalusikalla mitattuna? Entisajan kananmunat ovat voineet olla myös suurempia? Jauhojen ainakin luulisi olevan suht koht samanlaisia? Mutta niitä jauhoja tässä ohjeessa on kyllä aika paljon...Voisiko virhe olla uunin lämpötilassa ja/tai paistoajassa? Olisinko arvioinut ne väärin; paistoin pallukoita vähän alle 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, ehkä se oli liikaa? Tai sitten tein kahvileivistä liian pieniä?

Anna Hildan valtakunnassa ei varmasti heitetty mitään roskiin, siksi meilläkin on nyt pahaa-avistamattomia yllätysvieraita varten säilössä pallukkarasia, jonka kylkeen on liimattu neonpunainen tarralappu "varo, nämä ovat aika kovia".


*********************************************


PIENET KAHVILEIVÄT vuodelta 1909

4 munankeltuaista
210 gr. sokeria
vaniljaa
4 rkl. sulatettua voita
4 rkl. kermaa
1/2 tl. soodaa
210 gr. vehnäjauhoja
210 gr. perunajauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan, vanilja, pesty ja sulatettu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda sekä jauhot sekoitetaan joukkoon. Taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

*********************************************


5 kommenttia:

 1. Toivota etta jatkatenaita jutua

  VastaaPoista
 2. Tämä toivomus on helppo toteuttaa: jatketta jutulle on luvassa ! Happy Cooking!

  VastaaPoista
 3. Hmmm... Sellainen pulpahti mieleen, että olisiko ohjeessa tuosa jauhoissa ollut kauttaviiva välissä tai tai-sana tai tarkoittanut, että yhteensä perunajauhoa ja vehnäjauhoa kyseinen grammamäärä. Ihan miettien perus sokerikakkupohjaa tai pikkuleipäreseptejä (esim. hannatädin kakkuja) kuulostaisi suhteet silloin oikeammalta.

  VastaaPoista
 4. Eksyin muuten blogiisi viirpurinrinkeleiden kautta :) Todella hieno blogi-idea.

  VastaaPoista
 5. Kiitos hienosta blogista. olen 12-vuotias leipurinalku. tein pieniä kahvileipiä ja laitoin nestettä hieman enemmän ja niistä tuli hyviä ja pehmeitä

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?