tiistai 10. toukokuuta 2011

MUHENNETUT VIHREÄT HERNEET


Tämä ohje on kuin keittäisi hernerokkaa, muttei sitten kuitenkaan ihan loppuun asti, tai kuin tekisi ranskalaista hernemuhennosta, mutta jättäisi pekonin, sipulin ja persiljan pois. Itse säikähdin kattilan pinnalle nousevia herneenkuoria, ja yritin niitä ensin kalastella lusikalla pois, kunnes huomasin, että kyseessä on loputon urakka. Kun herneet pehmenivät ja muhennos oli valmista, ei läpinäkyviä kuoria enää edes erottanut.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan resepti on kokeilemisen arvoinen, sopisi hyvin vaikkapa ankankoipien tai strutsifileen höysteeksi.

____________________________________________


MUHENNETUT VIHREÄT HERNEET vuodelta 1909

5 dl. kuivia herneitä
1 1/2 ltr. vettä
3 rkl. voita
2 rkl. sokeria
1 1/2 rkl. suolaa

Herneet perataan, huuhdotaan ja pannaan iltaa ennen käyttämistä kylmään veteen likoomaan. Ne keitetään samassa vedessä pehmeiksi. Jos vesi on kovaa, sekoitetaan siihen kiehuessa herneen kokoinen pala soodaa. Voi lisätään ja muhennos maustetaan sokerilla ja suolalla.

______________________________________________

MUHENNETUT VIHREÄT HERNEET nykykielellä

500 g kuivattuja herneitä
1 1/2 l vettä
3 rkl normaalisuolaista voita
2-3 rkl sokeria
1-2 rkl merisuolaa

Huuhtele herneet ja liota vedessä yön yli. Vaihda vesi ja keitä herneet pehmeiksi. Käänte sekaan rasva, ja mausta muhennos sokerilla ja suolalla.

_____________________________________________

2 kommenttia:

  1. Olen syönyt pienestä pitäen hernemuhennosta jouluna. Perinne tulee mummolaltani ja jatkuu jo seuraavassakin polvessa.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?