torstai 5. toukokuuta 2011

MUNAKAS (OMELETTI)


 "No joo, kokeillaanpa nyt tämäkin, hoh hoijaa"...mietin mielessäni kun kaiken kiireen keskellä väsäsin aamiaismunakasta isoäidin tyyliin. Ja yhtäkkiä, niin kuin suoraan mainosteksteistä: hyvä ruoka-paempi mieli, kaikki alkoi maistua ja näyttää mainiolta. Valkuaisten vaahdotuksella on taianomainen vaikutus; yksinkertainen munakas muuttuu ihan itsestään aamu-gourméksi !

_____________________________________________

MUNAKAS (OMELETTI) vuodelta 1909

4 munaa
4 rkl. maitoa, kermaa tahi vettä
1 tl. vehnäjauhoja
1 tl. suolaa
1/8 tl. hienonn. valkopippuria

Munankeltuaiset vatkataan hyvin, neste, vehnäjauhot ja mausteet lisätään, viimeksi kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Voi käristetään kuumassa munakaspannussa, seos kaadetaan päälle, ja munakas paistetaan vienolla tulella. Täytettä -mitä halutaan- levitetään puolelle munakkaalle ja toinen puoli käännetään päälle. Munakas kaadetaan vadille ja tarjotaan heti.
_____________________________________________

MUNAKAS (omeletti) nykykielellä
kahdelle

4 kananmunaa
4 rkl laktoositonta ruokakermaa
1 tl vehnäjauhoja
1 tl merisuolaa
ripaus hienonnettua valkopippuria
lisäksi tarvitset rypsiöljyä paistamiseen

Täytteeksi: savukalkkunaa, -poroa, -lohta, tai -kinkkua

Erottele munanvalkuaiset keltuaisista, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset, ruokakerma, jauhot, suola ja valkopippuri kulhossa kuohkeaksi taikinaksi, kääntele valkuaisvaahto sekaan.

Kuumenna öljy pannulla ja kaada puolet munakastaikinasta pannulle, paista miedolla lämmöllä kunnes pohja on kuparinruskea. Käännä munakas ja paista vielä hetki toiseltakin puolelta.  Aseta täyte munakkaan keskiosaan ja käännä puolesta välistä kahtia, toinen puoli kanneksi. Tee toinen munakas samalla tavalla.
____________________________________________

7 kommenttia:

  1. Löysin blogisi tänään ensimmäistä kertaa ja voi kuinka paljon tästä pidänkään! Vaikka monia ruoka-aiheisia blogeja luenkin, niin kyllä tämä voittaa jokaisen mielenkiintoisuudellaan. Nyt olen ehtinyt jo lukea koko blogisi läpi ja vain odotan uusia päivityksiä. :) Kiitos ihanasta blogista.

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos kannustavista saoista, Julia ! Kirja on onneksi paksu ja täynnä kaikenlaista hauskaa... :D

    VastaaPoista
  3. Omnomnom, tuli hirvittävän hyvää. :)
    Kiitos ihanan reseptin jakamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä R-ico, kiva jos maistui! Ajattele miten pienet niksit auttavat tekemään kengänpohja tyylisestä munamatosta kuohkeaa omelettia !
      :D

      Poista
  4. Toivon, ettet koe minun tyystin raiskanneen isoäitisi reseptiä kun täytteiden puuttuessa kaadoin munakkaan lautselle ja ruuttasin ketchuppia päälle. :D Tällainenkin parikymppinen joka on kuin Liisa Ihmemaassa omassa keittiössään, sai loihdittua aivan mielettömän makoisan ja kuohkean munakkaan. Namps!
    Blogi tallennettu internet suosikkeihin!

    VastaaPoista
  5. Teemuki-93, hienoa että innostuit isoäidinaikaisesta munakkaasta! Happy cooking jatkossakin!!!! Tiesithän, että aina 5 pvän välein ilmestyy uusi resepti linjoille? Stay tooned!!!!! :)

    VastaaPoista
  6. Löysin sivun, oi juku!!! pistin pekonia, paistettuna peruna paloja, hieman porkkanaa, ja sipulia, SLURPSIS!!!! Aurinkokuivattua tomaattia päälle ja k"ansi"kiitos, jumalattoman hyvää ja kuohkeaa 😍 toivottavasti en hukkaa tätä sivua 😘 kiitos t. Tarja ja lapset

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?