torstai 20. syyskuuta 2012

APPELSIINIMARMELAATI


Vanhanajan marmelaati on ollut melko valuvaa, siksi käytin kakkosversiossa hillosokeria. Maku on sama, mutta kiinteää marmelaatia on vain niin paljon helpompi käsitellä kuin hunajamaisen tahmaista lientä...

Niin tai näin, molemmat versiot loistivat aamupalapöydässä kuin kirkasvalolamput. Ja maistuivat suloisen makeilta. Maku oli samalla kertaa raikas ja makea, muttei ollenkaan valmismarmeladimaisen kirpeä.
___________________________________________

APPELSIINIMARMELAATI vuodelta 1909

5 appelsiiniä
3 sitruunaa
2 ltr. 8 dl. vettä
2 kg. sokeria

Appelsiinit ja sitruunat huuhdotaan, pyyhitään kuiviksi ja kuoritaan. Valkoinen osa kuorista leikataan pois ja keltainen kuori leikataan hienoiksi suikaleiksi. Siemenet poistetaan hedelmälohoista, jotka paloitellaan ja pannaan kuorien kera 24 tunniksi kylmään veteen.

Ne keitetään senjälkeen samassa vedessä pehmeiksi noin 1-2 tuntia ja jätetään silleen vielä seuraavaan päivään. Nyt lisätään sokeri, ja marmelaati saa hiljalleen kiehua kirkkaaksi ja kyllin sakeaksi. Kiehuessa kuoritaan vaahto tarkkaan pois. Marmelaati säilytetään lasipurkissa ja tarjotaan paahdetulle leivälle siveltynä teen ohella.

_____________________________________________

APPELSIINIMARMELAATI nykykielellä

6-7 (luomu) appelsiinia
2 (luomu) sitruunaa
1 kg hillosokeria

Pese appelsiinit ja sitruunat, vuole kahdesta appelsiinista ja kahdesta sitruunasta perunankuorimaveitsellä kuoren keltaisesta pinnasta ohuita lastuja. Viipaloi lastut ohiksi nauhoiksi, TAI käytä sitrusraastinta ja vuole pinta suoraan nauhoiksi. Leikkaa kuoren valkoinen osa pois, poista siemenet, irrota hedelmälohkot kalvoista ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi.

Selkoita kuoriraaste, hedelmäpalat ja hillosokeri kattilassa ja keitä seosta miedolla lämmöllä 15 minuuttia, kuori vaahto pinnalta. Kaada marmelaati puhtaaseen lasipurkkiin, sulje kansi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä jääkaapissa.

4 kommenttia:

 1. Tätä pitää koestaa! Teen sellaista herkullista suklaakakkua, jonka väliin törkkään aina appelsiinimarmeladia, mutta eipä ole tullut koskaan mieleen tehdä itse sitä marmeladia. Kiitos vinkistä. :)

  VastaaPoista
 2. Huili/Meanwhile in Longfield,
  kokeile ihmeessä, yhdistelmä kuulostaa herkulliselta, taidanpa kokeilla itsekin, vaikka sahcherkakun täytteeksi, aprikoosimarmeladin sijasta! Kiitos itselles vinkistä !!!! :)

  VastaaPoista
 3. Voi Minna, pyörryin kun näin kuvan.
  Taivaallinen nautinto aamaispöytään ja täydellinen myös suklaan kanssa, olen varma.

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?