tiistai 25. syyskuuta 2012

LANGON KAKKU


Vaikkei langon kakku macaron-leivokselta näytäkään, on perusidea molemmissa sama. Olisi pitänyt älytä käyttää mahdollisimman hienoksi jauhettuja manteleita... sillä tavalla leivonnaisesta tulee satumaisen kuohkea ja sileärakenteinen. Kuvan kakku on tehty karkeasta Pirkka-mantelijauheesta, siksi tekele näyttää tummahkolta ja kuivkakkumaiselta...mutta tuoreet marjat ja vaniljakastike kruunasivat tämänkin marenkikakun ja peittivät samalla pienet kauneusvirheet.

Langon kakku on siis macaron-leivoksen suomalainen esiäiti. Tästähän voisi olla oiken ylpeä: on meilläkin osattu herkutella, jo sata vuotta sitten, suuren maailman tyyliin.

_________________________________

LANGON KAKKU vuodelta 1909

6 munanvalkuaista
315 gr. sokeria
315 gr. hienonn. mantelia

Valkuaiset vatkataan vahdoksi, sokeri ja kuorineen hienonnetut mantelit sekoitetaan joukkoon. Seos kaadetaan voideltuun, survotuiola korpuilla jauhotettuun paistinpannuun ja paistetaan vienossa uuninlämmössä. Tarjotaan vaniljakastikkeen kera.

_______________________________

LANGON KAKKU nykykielellä

3 munanvalkuaista
100 g sokeria
100 g mantelijauhetta
lisäksi tarvitset kakkuvuoan sekä voita ja korppujauhoja

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi, lisää vähitellen sokeri ja kääntele sekaan mantelijauhe. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja pasta 150 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes kakku on rapeaa. Tarjoa tuoreiden marjojen ja vaniljakastikkeen kanssa.

______________________________

2 kommenttia:

 1. Wau!
  Tätä täytyy kokeilla :)
  Minkä kokoinen tuo vuoka oli?
  Jos vuoka kovin iso, taikina pitänee tehdä 1,5 tai 2- kertaisena.

  Marie

  VastaaPoista
 2. Anonyymi,
  tämä vuoka oli pikkuinen, vain 5 dl vetoinen, siksi pienensin nykyversiossa määriä...

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?