lauantai 1. syyskuuta 2012

PIKKELSI


Pikkelsi on vanhanajan talvisalaatti. Mausteiseen etikkaliemeen säilötyistä värikkäistä sekavihanneksista saa pöytään sopivasti silmänruokaakin. Itse tosin olin niin tohinoissani että unohdin kokonaan huuhdella puolikypsät vihannekset kylmässä vedessä...siksi niiden väri haalistui hiljalleen...aivan kuin olisivat kotoisin oikeasti isoöidin ajoilta...Sen verran mukavalta vihannespurkki kuitenkin jääkaapin hyllyllä näytti, ettei koemaistajien kärsivällisyys kestänyt talveen asti. Purkki korkattiin vajaan kuukauden kuluttua valmistuspäivästä. Aromi oli melko etikkainen, eikä vihannesten omista mauista  ollut jäljellä juuri mitään, liekö syy liian hätäisen aikataulun, tiedä häntä...Pikkelsi tarjosi kyllä enemmän silmän- kuin suunruokaa...
_______________________________________

PIKKELSI vuodelta 1909

1 pieni kukkakaalinkupu
1/4 ltr. pieniä papuja
1/4 ltr. silvottuja herneitä
1/4 ltr. pieniä porkkanoita
1/2 ltr. vihreitä kurkkuja
5 pientä vihreätä tomaattia
1/4 ltr. hopeasipulia
1/4 ltr. paratiisiomenia
1/4 ltr. pieniä sieniä
1 dl. krassinnippuja
vettä
suolaa
Etikkaliemi:
1 1/2 ltr. spriietikkaa
3 dl. vettä
1/2 rkl. väkevääpippuria
1/2 rkl. valkopippuria
2 inkiväärinpalaa
1/2 rkl. muskottikukkaa
1/2 rkl. sinapinsiemeniä
espanjanpippurin palkoja

Yllämainitut vihannekset ja juurekset puhdistetaan, niinkuin tavallisesti, ja keitetään puolipehmeiksi suolatussa vedessä, kukin laji erikseen. Keittämisen jälkeen valellaan ne heti kylmällä vedellä, säilyttääkseen paremmin värinsä. Ne pannaan pyyhkeelle valumaan ja järjestetään senjälkeen somasti pienempiin lasipurkkeihin.

Etikka, vesi ja mausteet (paitsi ei espanjanpippuria), liinatilkkuun sidottuina, keitetään 15 min. Mausteet otetaan pois, ja liemi kaadetaan kylmänä purkkeihin. Yksi espanjanpippurin palko pannaan päällimmäiseksi jokaiseen purkkiin, ja purkit peitetään paperilla.

____________________________________________

PIKKELSI nykykielellä
=pikkelssi

kukkakaali
tuoreita papuja
silvottuja herneitä
pieniä uudensadon porkkanoita
pieniä vihreitä (tai keltaisia) tomaatteja
vettä
suolaa
Etikkaliemi:
3 dll väkiviinaetikkaa
4 1/2 dl vettä
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä, kuorittuna ja viipaloituna
pari palaa muskottikukkaa
1/2 tl sinapinsiemeniä
vihreitä chilejä

Puhdista ja paloittele kasvikset suupalan kokoisiksi. Keitä kasvikset laji kerrallaan puolipehmeiksi, jäähdytä nopeasti kylmän juoksevan veden alla. Lado kasvikset lasipurkkeihin.

Keitä etikkalientä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Siivilöi jäähtynyt liemi ja kaada vihannesten päälle tölkkeihin. Aseta jokaiseen tölkkiin päällimmäiseksi vihreä chilipalko ja sulje purkkien kannet. Säilytä pikkelsiä jääkaapissa.

4 kommenttia:

 1. Heippa, halusinpa ihan vaan yleisesti sanoa, että tämä sinun sivusi on tosi ihana. Päädyin tänne juuri äsken ensimmäistä kertaa ihan sattumalta. Vaan ei taatusti jäänyt viimeiseksi kerraksi. Kiitos sinulle!
  terv: tuulis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tuulis,
   kiitos kannustavasta kommentistasi ja viiden päivän välein nähdään ! :)

   Poista
 2. Ohoh, onko isoäidin aikaan tosiaan ollut saatavilla Suomestakin chilejä?! (Niitä kai nuo espanjanpippurit ovat?) Enpä olisi arvannut. :)

  Ohje kuulostaa hyvältä, miltä maistui kun testasit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viv, Espanjan pippurilla tarkoitettiin ilmeisesti paprikaa, mikä rantautui aikoinaan Eurooppaan Kolumbuksen löytöretkien saaliina. Paprika korvasi kalliimman mustapippurin. Espanjan pippurin ei siis tarvitse olla tulinen chili, mutta kuitenkin riittävän pienikokoinen, jotta mahtuu säilyketölkkiin...eikä kaikkein tulisinta chiliä ehkä kannata tässä ohjeessa käyttääkään (niin, tai makuasia sekin)...minun suuhuni koko systeemi oli aivan liian etikkainen ja mausteinen, mutta mieheni, kuka muutenkin käyttää viinietikkaa päivittäin, ei ollut mauista moksiskaan. Mutta sanotaanko nyt vaikka näin, ettei vihannesten omasta mausta ollut tässä talvisalaatissa enää juuri mitään jäljellä. Tosin, meillä purkki korkattiin aivan liian aikaisin....summa summarum: kauniin näköinen vihannespurkki, mutta olen onnellinen kun voin ostaa tuoreita vihanneksia ympäri vuoden. :)

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?