keskiviikko 5. syyskuuta 2012

PIHLAJANMARJAPUUROTämä on syyspuurojen aatelia!
Veden sijasta ruispuuro saakin nesteekseen omenien ja phlajanmarjojen maustaman aromiliemen. Jos tällainen aamupuuro ei pidä syysflunssaa loitolla, niin ei sitten mikään.

Ja se tuoksu: pirteän marjainen, syksyinen, raikas, mummolamainen.


PIHLAJANMARJAPUURO vuodelta 1909

1/2 ltr. pihlajanmarjoja
vettä
2 ltr. vettä
2 omenaa tahi omenan kuoria
1/2 dö. sokeria
3 dl. ruisjauhoja
(1-2 rkl. perunajauhoja)

Huuhdotut pihlajanmarjat kiehautetaan ensin vedessä. Sitte marjat keitetään toisessa vedessä huuhdottujen paloteltujen omenien tahi omenakuorien kera, kunnes liemi on kyllin maukasta, jonka jälkeen liemi siivilöidään. Mehu maustetaan sokerilla ja kun se kiehuu, vispolöidään ruisjauhot vähitellen sekaan. Puuro saa hiljalleen kiehua noin 3/4-1 tunti; sitä on koko ajan hämmennettävä. Jos se ei ole kylliksi sakeaa, suurustetaan se tilkkaseen kylmää vettä sekoitetuilla perunajauhoilla, ja saa kiehahtaa. Puuro kaadetaan vadille jäähtymään ja pinta sokeroidaan.

________________________________________________

PIHLAJANMARJAPUURO nykykielellä

5 dl pihlajanmarjoja
vettä
2 omenaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl ruisjauhoja
(1-2 rkl perunajauhoja)

Aseta huuhdotut pihlajanmarjat kattilaan, kaada vettä niin paljon että marjat peittyvät. Kuumenna vesi kiehumispisteeseen ja siivilöi marjat pois. Poista omenista siemenkodat ja leikkaa hedelmäliha lohkoiksi. Lado marjat ja omenat kattilaan, kaada päälle 2 l vetä ja keitä seosta miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Siivilöi liemi ja mausta sokerilla. Kuumenna mehu kiehumispisteeseen ja vispaa ruisjauhot sekaan. Keitä puuroa miedolla lämmöllä, koko ajan hämmentäen, 45-60 minuuttia. Jos puuro on mielestäsi liian löysää, suurusta se kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla, anna kiehahtaa.

______________________________________________

8 kommenttia:

 1. Vau mikä ohje, kiitos tästä! Minä pidän kaikenlaisista ruispuuroista, mutta tätä ei ole vielä tullut kokeiltua.

  VastaaPoista
 2. Kiitos inspiroinnista. Tehtiin tätä muuntamalla kokonaisuutta vispattuun suuntaan. Tuli ihanan pumpulimaista puuroa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merituuli itselles hyvästä vinkistä, tää sopii varmasti vispipuuroksi !

   Poista
  2. Pitääkö tätä tosiaankin hämmentää kokoajan?

   Poista
 3. Olen aikaisemmin tehnyt ruispuuroa pihlajanmarjamehuun, mikä on ihan hyvää sekin. Tämä tuntuu kuitenkin jollain lailla yksinkertaisemmalta tehdä. Keräsin pakkaseen marjoja ja pussitin ne valmiiksi annoksiksi. Sieltä sitten vaan kattilan, kun tekee puuroa mieli. Pakkasesta löytyy myös omenalohkoja, joista olen osan kaatanut siivilöimisen jälkeen takaisin kattilaan ja antanut hajota puuron sekaan. Hyvää... Toimii myös puolukoiden kanssa, tosin itse jättäisin puolukat puuroon, mutta se on makuasia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kati, olet kyllä ihailtavan järjestelmällinen!
   Tuolla tyylillä puuroa tulee varmasti tehtyä tasaiseen tahtiin vuoden ympäri, meidän keittiössä se oli vain sesonkiherkku...

   Poista
  2. On vähän pitkä aika seistä hömmentämäs puuroo?

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?