tiistai 20. elokuuta 2013

LUUMUKOHOKAS (-SOUFFLÉ)


Luumukohokas on ilmava herkku, mutta on oikeastaan vain ylimakeaa luumumarenkia...

Näyttävä ulkoasu ja yksinkertaiset raaka-aineet houkuttelivat testaamaan ohjeen, ja maistiaisvaiheessa mietin jo, kuinka vanhan kansan kekseliäitä ideoita voisi ehkä sittenkin toteuttaa omassakin  jälkiruokapöydässä...

Kohokkaan valmistus on aina yhtä jännittävää; en saa silmiäni irti uunin luukusta, ja ihastelen  soufflén kohoavaa hattua kerta toisensa jälkeen. Ehkä juuri sen takia kohokas vaikuttaa kaikessa yksinkertaisuudessaan hienoakin hienommalta jälkiruoalta.

___________________

LUUMUKOHOKAS (-SOUFFLÉ) vuodelta 1909

300 gr. luumuja
3 dl. vettä
200 gr. sokeria
8 munanvalkuaista

Luumut huuhdotaan lämpimässä vedessä ja keitetään pehmeiksi (2 rkl. ) sokerilla maustetussa vedessä. Kivet poistetaan, luumut hakataan hienoiksi ja luumuliemi lisätään. Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, ja jäännös sokerista sekoitetaan varovasti sekaan. Osa munanvaatoseoksesta ja hienonnetut luumut yhdistetään, ja seos kaadetaan voideltuun vuokaan. Kohokas koristellaan lopulla munavaahtoseoksella ja paistetaan veessä miedossa uuninlämmössä. Kohokas tarjotaan heti kerman tahi vaniljakastikkeen kera.

_______________

LUUMUKOHOKAS (-SOUFFLÉ) nykykielellä

150 g (n. 5 kpl) luumuja
1 1/2 dl vettä
100 g (n. 1 dl) sokeria
4 munanvalkuaista
lisäksi tarvitset kohokasvuokia ja voita vuokien voiteluun + ylimääräistä sokeria vuokien sokerointiin

Voitele vuoat voilla ja sokeroi ne. Huuhtele luumut, halkaise, poista kivet ja laita kattilaan. Kaada vesi päälle ja ripottele sekaan 2 rkl sokeria. Keitä luumut pehmeiksi, valuta vesi pois ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

Vatkaa valkuaiset ja loput sokerista vaahdoksi (varo ylivatkaamista; vaahdon pitää olla kovaa, muttei rakeista). Sekoita kolmasosa marengista voimakkaasti sekoittaen luumusoseeseen ja kääntele loput valkuaisvaahdosta varovasti luumuihin. Annostele massa kohokasvuokiin, tasaa pinta palettilastalla (tai keittiöveitsen reunalla), pyyhkäise vuokien ulkoreunat tiskirätillä (jämät palavat muuten vuokaan kiinni)  ja kopauta jokainen vuoka pöytää vasten (mahdolliset ilmakuplat rikkoutuvat).

Paista kohokkaita 180℃ uunissa noin 15-20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana. Tarjoa kohokkaat heti uunista nostamisen jälkeen kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.

_______________
3 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?