maanantai 5. elokuuta 2013

SUKLAAJÄÄTELÖ

Täyden kympin jäätelönautinto!
Tälle reseptille ei kriittisinkään jäätelöekspertti voisi antaa pistettäkään vähempää.
 Myös Anna Hilda on raapustanut otsikon viereen suurilla numeroilla  10+.
____________________________

SUKLAAJÄÄTELÖ vuodelta 1909

2 munaa
1 munankeltuainen
112 gr. sokeria
1/4 suklaakakkua
2-3 dl vettä
1/2 ltr. hyvää kermaa

Munat, sokeri, raastettu suklaa ja vesi sekoitetaan kasarissa, sekä vispilöidään tulella, kunnes sakoaa. Kasari nostetaan senjälkeen tulelta ja vispilöimistä jatketaan, kunnes seos jäähtyy. Vaahdoksi vatkattu kerma sekoitetaan joukkoon, ja jäätelö jäähdytettään.

Jäätelö jäähdytetään nopeimmin niin sanotussa jäätelökoneessa. Pieniä jääpalasia ja karkeata suolaa asetetaan kerroksittain jäätelökoneen ämpäriin jäätelöastian ymprille. On tarkasti katsottava, ettei suolaa ensinkään pääse jäätelöastiaan. Kun jäätelökoneen ämpäriin on jäät ja suolat pantu ja jäätelöastia on aivan kylmä, täytetään siitä 3/4 jäätelöseoksella, jonka jälkeen konetta väännetään, kunnes jäätelö on jäähtynyt. Jäädyttämiseen aikaa tarvitaan 1/2-1 tunti. Sitä myöten kun jäät sulavat, lasketaan vesi pois, ja lisätään suolaa ja jäitä.

Jäähtyttämistä voi myöskin toimittaa tavallisessa tiiviillä kannella varustetussa läkki- tahi kuparikannussa, joka peitetään jäiden ja suolain sisään avaraan puuastiaan. Jäähtynyt jäätelö irroitetaan kannun laidoista puuveitsellä, ja kannua on silloin tällöin käännettävä. Näin jatketaan, kunnes jäätelö kokonaisuudessaan on jäätynyt. Tähän tarvitaan jäädyttämisaikaa 4-5 tuntia.

____________________________

SUKLAAJÄÄTELÖ nykykielellä

2 kananmunaa
1 munankeltuainen
1 dl sokeria
200 g (1 levy) tummaa taloussuklaata
2 dl huoneenlämpöistä vettä
3 dl vispikermaa

Vatkaa munat ja ylimääräinen keltuainen ja sokeri veteen, raasta suklaalevy sekaan ja keitä seosta miedolla lämmölä, koko ajan vatkaten, kunnes suklaa sulaa ja seos saostuu. Siirrä keitos sivuun jäähtymään, jatka vatkaamista.

Vatkaa kerma vaahdoksi, yhdistä jäähtyneeseen suklaakastikkeeseen, sekoita tasaiseksi. Jäähdytä jäätelökoneessa koneen ohjeen mukaan. Tai kaada pakasterasiaan, ja nosta pakastimeen, riko muodostuneet jääkiteet haarukalla puolen tunnin välein (muuten jäätelöstä tulee kivikovaa) kunnes jäätelö on kiinteää.

___________________________1 kommentti:

  1. voihan että :) näyttää siltä että ennen aikaankin on tietty hyvän päälle :D . :) vaikuttaa herkulta.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?