torstai 15. elokuuta 2013

RANSKALAINEN PERUNAVANUKAS


Ranskalainen perunavanukas on perunasoselaatikon hienostuneempi ranskanserkku. Tämän yksinkertaisen perunaohjeen juju piilee vatkatuissa munanvalkuaisissa. Kun perunasose saa valkuaisten mukana ilmaa, muuttuu sen koostumus ihanan kuohkeaksi, melkein kohokasmaisen ilmavaksi. Tämä on aikuisten perunamuusia parhaimmillaan.
__________________

RANSKALAINEN PERUNAVANUKAS vuodelta 1909

1 1/2 ltr. perunoita
1 dl. sulattua voita
1/2 rkl. suolaa
1 tl. sokeria
3-4 munaa
1 1/2 dl. kermaa
2 rkl. survottuja korppuja

perunat huuhdotaan ja paistetaan uunissa. Sisusta puserretaan kuorista ja survotaan hienoksi, voi ja mausteeet sekoitetaan joukkoon. Vatkatut munankeltuaiset ja kerma sekoitetaan yhteen ja hämmennetään seokseen; viimeksi sekoitetaan siihen vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun vuokaa, ja survotut korput ripotellaan päälle. Vanukas paistetaan uunissa.

___________________


RANSKALAINEN PERUNAVANUKAS nykykielellä

1 kg perunoita
50 g voita
2 kananmunaa
1-2 dl (kevyt)kermaa
1/2 rkl merisuolaa
ripaus sokeria
2 rkl korppujauhoja

Pese perunat ja paista 200℃ uunissa kunnes kuoret kurtistuvat ja sisälmys pehmenee. Halkaise perunat ja koverra sisälmys kuorista kulhoon. Sulata voi, erottele kananmunan valkuaiset keltuaisista. Vatkaa keltuaiset, voisula, kerma, suola ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä kaikki ainekset keskenään, voitele uuninkestävä vuoka ja kaada perunaseos vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja paista 200℃ uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi.

___________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?