sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

PUNAJUURISALAATTI / 2.


Punajuurisalaatti on uusvanha herkku.
Anna Hildakin on kirjoittanut reseptin kulmaan "HERKKUA". Minulta kysytään usein: "kuinka yhtäläinen isoäitisi maku on omaasi verrattuna?" Tässä nyt tulee todiste, että ihan yksi yhteen mennään; herkkua tämä on minunkin mielestäni.

Punajuuret ovat punajuuria, eivätkä tarvitse mitään kommervenkkejä. Ne, yksinkertaisesti, keitetään (tai paistetaan uunissa) kypsiksi, ja maustetaan sitten neilikalla, sokerilla ja etikalla. 2000-luvulle päivitetyssä versiossa: neilikalla, hunajalla ja balsamietikalla. Sama idea, eri lähestymistapa. Ai niin, no, lisäsin vielä vähän timjamia ja saksanpähkinöitä.

Jos tänään saisin isoäitini lounasseuraksi, tarjoaisin juuri tätä herkkua kaikista värikkäimmältä lautaselta, mitä meidän astiakaapista löytyisi. Ja olen takuuvarma, että Herkku-punajuurisalaatti virittelisi meidän molempien kasvoille leveät hymyt.


PUNAJUURISALAATTI vuodelta 1909

1 ltr. punajuuria
1/2 rkl. neilikoita
2-3 rkl. sokeria
3 dl. etikkaa

Huuhdotut punajuuret asetetaan kuumaan uuniin paistumaan tahi vedessä kiehumaan pehmeiksi. Senjälkeen ne kuoritaan ja leikataan viipaleiksi, jotka asetetaan lasipurkkiin; sokeria ja neilikoita pannaan viipaleiden väliin, ja etikka kaadetaan päälle.
___________________

PUNAJUURISALAATTI / 2. nykykielellä

1 kg pestyjä kotimaisia punajuuria
10 mausteneilikkaa
merisuolaa
200 g vuohenjuustoa (esim. vuohenmaitofetaa tai chevreä)
saksanpähkinöitä (tai paahdettuja auringonkukansiemeniä)
tuoretta timjamia
balsamietikkakastiketta

Keitä punajuuret kypsiksi neilikoilla ja suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja rapsuta kuoret irti juoksevan kylmän veden alla. Leikkaa punajuuret suupalankokoisiksi lohkoiksi, murenna juusto päälle, ripottele pinnalle murennettuja saksanpähkinöitä ja timjamin lehtiä. Pirskottele balsamietikkakastiketta päälle juuri ennen tarjoamista.

__________________





3 kommenttia:

  1. Tämähän saapui kuin tilauksesta, juuri eilen löysin pellon reunalta vielä kelpo punajuuria ja ovat nyt kiehumassa. Kuvittele, huhtikuussa, Saksassa voi korjata vielä syyssatoa! Olen löytänyt pudokkaitakin, jotka olivat hyvänä säilyneet yli talven, nollan vaiheilla pyörivässä säässä.

    -Glotter-Bäckerin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas jotakin! Kirpsakka kylmä ilma on varmasti tehnyt niistä erityisen maukkaita?! Melkoisia löytöjä olet tehnyt. Hyviä herkutteluhetkiä sinne Saksan maalle!!!

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?