keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

KAHVIKIISELI

HELPPOA JA HERKULLISTA! KYLLÄ KAHVIKANSA KEKSII....
Oletko koskaan maistanut kahvikarkkeja? Niitä maitokahvin makuisia, aromikkaita imeskelykarkkeja.

Kahvikiiseli, (Juu, luit oikein, eikä tässä ole mitään kirjoitusvirhettä... Kiisseli oli ennen vanhaan KIISELI, yhdellä ässällä), on ihan saman makuista, mutta rakenteeltaan pehmeää. Jos haluaisi muuttaa hennosti venyväisen rakenteen lohkeavaksi, voisi maissitärkkelyksen vaihtaa liivatteeksi... Ja; tadaa; näin syntyisi:"kahvipannacottaa".

Mainio vanhanajan keksintö! Kahvikansan oma nimikko jälkiruoka.


KAHVIKIISELI vuodelta 1909

7 1/2 dl. kermaa
1 dl. jauhettua kahvia
1/2 -1 dl. sokeria
1 dl. maissijauhoja

Kerma (6 dl.) ja kahvi keitetään muutama min., sitte kahvit siivilöidään pois. Sokeri sekoitetaan kermaan, joka suurustetaan jäljellä olevaan kermaan sekoitetuilla maissijauhoilla. Kiiseli saa kiehua vähän aikaa ja kaadetaan maljaan jäähtymään.

____________________

KAHVIKIISELI nykykielellä
=kahvikiisseli

4 dl luomu kuohukermaa
1/2 dl jauhettua kahvia
1/4 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
1/4 dl maizenaa (maissitärkkelystä)

Laita 3 dl kermaa ja kahvi kattilaan. Keitä muutama minuutti, ja siivilöi porot pois. Yhdistä loppu kerma, sokeri ja maissijauhot, kaada seos kahvilla maustetun kerman sekaan ja keitä miedolla lämmöllä 3 minuuttia. Kaada kahvikiisseli tarjoiluastioihin. Tarjoa lämpimänä, tai viilennä jääkaapissa ja ripottele päälle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.

_____________________

2 kommenttia:

  1. Kahvikiisseli on tuttu jälkiruoka lapsuudesta, äiti taisi tehdä sen tosin suoraan kylmästä kahvista.
    Löytyykö Anna Hildan keittokirjasta Paahtokiisseliohje?

    VastaaPoista
  2. Paahtovanukas löytyy:
    isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2011/10/paahtovanukas.html

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?