maanantai 24. huhtikuuta 2017

ESPANJALAINEN VANUKAS

ESPANJALAISESSA VANUKKAASSA MAISTUU ETELÄN KEVÄT.
Terveiset keväisestä Espanjasta!
Tuli todistettua paikan päällä, kuinka helppo jälkiruoka vanukas on.... Ja ettei sen valmistamiseen tarvita edes uunia. Työvaiheet ovat pelkkää sekoittamista ja keittämistä. Kahvikupeissa valmistettu vanukas tarjotaan huoneenlämpöisenä ja kulkee kupeissa mukana kätevästi pitkiäkin matkoja... Kuin mittatilaustyönä piknik evääksi suunniteltu.

TÄHÄN RESEPTIIN EI TARVITA KOHOKASVUOKIA, UUNIA, EIKÄ KOVIN MODERNIA KEITTIÖTÄKÄÄN.
En viitsinyt ostaa kokonaista jauhopakettia muutaman teelusikallisen vuoksi, siksi jätin jauhot nykykielisestä ohjeesta kokonaan pois. Lisäksi vaihdoin maidon täyteläiseksi kermaksi, niin saatoin jättää voipaketinkin ostamatta.

Kananmunien salmonellavaaraa vähän liioittelin ja pelasin varman päälle. Keitin vanukasmassaa ekstra kauan, reilun tunnin. Vähempikin olisi riittänyt; vanukkaan pitäisi olla kauniisti lohkeavaa, mutta hyllyvää.


VANUKAS VAPPUA JA PIKNIK TERVEISIÄ!



ESPANJALAINEN VANUKAS vuodelta 1909

5 munaa
1/2 dl. sokeria
1/2 ltr. kermansekaista maitoa
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
2 rkl. mantelia

vuoan kuorruttamiseksi
3 dl. sokeria

Munankeltuaiset, sokeri, maito ja voi vispilöidään kasarissa tulella, kunnes kiiseli sakoaa. Kasari nostetaan tulelta ja vispilöimistä jatketaan. Kun kiiseli on jäähtynyt, sekoitetaan joukkoon vehnäjauhot kuorittu, raastimella hienonnettu manteli ja vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Sokeri sulatetaan paistin pannussa ja kaadetaan heti kuivaaan lämpimään vanukasvuokaan, joka käännellään niin, että sokeri takertuu pohjaan ja reunoille.

Seos kaadetaan valmiiksi kuorrutettuihin vuokiin ja keitetään vedessä noin 1-2 tuntia. Vanukas kaadetaan vuoasta pois ja tarjotaan vaniljakastikkeen kera.

__________________

ESPANJALAINEN VANUKAS nykykielellä

2 luomu munaa
1 tl (vanilja)sokeria
1 rkl sokeria
2 dl luomu kuohukermaa
2 rkl hienoa mantelijauhetta

 lisäksi tarvitset 1 dl sokeria vuokien kuorruttamiseen

Erota valkuaiset keltuaisista. Laita keltuaiset, sokerit ja kerma kattilaan, kuumenna sekoittaen, kunnes seos sakenee. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto ja mantelijauhe keltuaisseokseen, sekoita pohjia myöten.

Sulata sokeri pienessä kattilassa, kaada ruskea, juokseva sokeri vanukasvuokiin. Kierittele sokerisulaa niin että se tarttuu jäähtyessään reunoillekin. Kaada vanukasmassa vuokiin (tai kahvikuppeihin), kuumenna vettä kattilassa ja keitä vanukkaita miedolla lämmöllä reilusta puolesta tunnista tuntiin. (Kunnes rakenne muuttuu kiinteäksi, mutta on vielä kimmoisaa). Kumoa jäähtyneenä lautaselle, koristele mintun lehdillä ja tarjoa tuoreiden marjojen kanssa.

__________________







2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?