sunnuntai 24. joulukuuta 2017

JOULUTORTUT 


Tässä isoäidin joulutorttuohje teille toiveuusintana, hyvä joulukansa. Matti-Myöhäselle suosittelin pari päivää sitten helpon gourmet-sinapin valmistamista...

Ennen joulujuhlia ehtii Matti vielä pyöräyttää isoäidin joulutortutkin. Torttutehtailu ei vaadi perinteistä kaulimista ja kääntämistä...kaulimista ja kääntämistä.... Lopputulos on kuitenkin lehtevää ja; aaaah, niin herkullista!

Ja kerrankin voimme olla ylpeitä ikiomasta perinteestämme; tämä ei ole kulkeutunut Suomeen naapurimaan kautta (kuten niin monet muut ruokaperinteet). Ruotsalaiset eivät yritä edes omia tähtitorttuja, vaan nimittelevät näitä "omituisiksi hakaristeiksi". Eivätpä taida tietää, minkälaisen herkun jättävät väliin.

ISOÄIDIN AIKAAN TÄHTITORTUN SAKARAT LIITETTIIN YHTEEN LUUMUHILLON PÄÄLLÄ.

JOULUTORTUT vuodelta 1909

voitaikina:
3 dl. hyvää kermaa
6 1/2 dl vehnäjauhoja
voita, puolet taikinan painosta

Leivinpulveri ja vehnäjauhot sekoitetaan vatkattuun kermaan. Taikina punnitaan, ja puolet sen painosta otetaan voita, joka vaivataan taikinan joukkoon. Tämä voitaikina on sopivin omenamunkkeihin, torttuihin y.m.s.

täyte:
425 gr. luumuja
7 dl. vettä
150 gr. sokeria
tahi omenasosetta

Luumut huuhdotaan, pannaan veteen ja sokeriin likoamaan muutamaksi tunniksi, keitetään pehmeiksi, kivet otetaan pois ja luumut hienonnetaan. Voitaikina kaulitaan 1/2 sm. paksuksi levyksi, josta leikataan sen muotoisia kakkuja kun halutaan: joko pyöreitä, joiden täytteeksi pannaan vähään sosetta, jonka jälkeen kakku käännetään kaksinkerroin ja reunat painetaan kiinni, tahi neliskulmaisia, joiden kulmat leikataan kahtia, keskelle pannaan sosetta ja joka toinen suippu vedetaan yhteen leivoksen keskelle, tahi neliskulmaisia, joiden kaikki kulmat yhdistetään leivoksen keskelle. Tortut paistetaan kuumassa uunissa. Ennen paistamiseta voi tortut sivellä vatkatulla munalla ja sokeroida.

_______________________

JOULUTORTUT nykykielellä

7 dl kotimaisia luomu vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
1 tl leivinjauhetta
3 dl kotimaista luomu kuohukermaa
300 g kotimaista normaalisuolaista voita (huoneenlämpöistä)

lisäksi tarvitset torttumuotin, tai taikinahyrrän, ja

täytteeksi:
paistamisen kestävää luumumarmeladia

voiteluun:
luomumuna

koristeluun:
tomusokeria

Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin, vatkaa sekaan kerma. Vaivaa taikinaan voi ja nosta jääkaapiin hetkeksi ryhdistymään.

Jauhota leivinalusta ja kauli taikinasta puolen sentin paksuinen levy. Paina torttumuotilla neliöt, nosta teelusikallinen luumutäytettä kunkin tortun keskelle, niputa joka toinen sakara yhteen hillonokareen päälle.

Riko kananmunan rakenne, siivilöi muna ja voitele sillä tortut. Paista joulutorttuja 200℃ uunissa 10-15 minuuttia. Ripottele tomusokerilunta päälle juuri ennen tarjoamista.

_____________________
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?