perjantai 22. joulukuuta 2017

SINAPPI

MATTI-MYÖHÄSEN JOULULAHJAIDEA; HELPPOAKIN HELPOMPI, OMIN PIKKU KÄTÖSIN VÄSÄTTY (=SEKOITETTU) JOULUSINAPPI.
Sinappi nyt vaan kuuluu joulukattaukseen, eikä kinkku maistu kinkulle ilman kotitekoista maustetahnaa! Näin se vaan on! Onneksi tämä gourmet-välttämättömyys valmistuu kaiken muun sivussa, lähes itsestään. Ja on kestosuosikki pukinkontissa.Anna Hildan sinappi on ollut juoksevaa, litkumaista maustelientä. Nykyaikainen sinappi on tukevampaa. Vanhassa ohjeessa on kuitenkin maku kohdallaan. Kuka kiinteämmästä sinapista pitää, voi lisätä seokseen jauhoja. Öljytilkalla saa mukavasti pyöristettyä makua. Pienen pieni konjakkitujaus viimeistelee juhlasinapin, muttei ole mikään välttämättömyys.

"JOULULAHJAKULJETUS POTKURIKYYDILLÄ; PIKKUPAKETTEJA LAPSILLE, SINAPPIA JOULUPÖYTÄÄN  JA LYHDE LINNUILLE"

SINAPPI vuodelta 1909

4 rkl. sinappijauhoja
4 rkl. sokeria
4 rkl. vettä
2 rkl. etikkaa
1/2 tl. suolaa

Sinappijauhot ja sokeri hierotaan huolellisesti sekaisin. Kiehuva vesi lisätään vähitellen, koko ajan hämmentäen, senjälkeen etikka ja suola pannaan sekaan. Sinappi asetetaan lämpimään paikkaan vähäksi aikaa, jotta maku saataisiin kirpeämmäksi. Sama tulos saadaan sekoittamalla sinappia kuumennetulla raudalla.

________________

SINAPPI nykykielellä

4 rkl sinappijauhetta
3-4 rkl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
4 1/2 rkl vettä
2 rkl viinietikkaa
2 rkl öljyä
valkopippuria
merisuolaa
(konjakkia)

Sekoita kuivat aineet. Vatkaa sekaan; ensin kiehuva vesi, sitten öljy ja viinietikka. Mausta suolalla, valkopippurilla (ja konjakkitujauksella). Aloita varovasti... Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?