torstai 14. joulukuuta 2017

PORKKANALAATIKKO & LANTTULAATIKKO

"LANTTU-, PORKKANA- JA PERUNALAATIKKO"
NO NIIN; nyt alkaa näyttää joululta.... Lumi tulee ja menee, mutta takkatuleen ja havun tuoksuun voi onneksi luottaa. Ja yhdessätekemisen taikaan!


Ja vaikka "se oikea" kuusi kannettaisiinkin sisään vasta H-hetkellä, kaikkia perinteitä noudattaen, niin.... Pikkujoulukuusi on se varsinainen tunnelman herättelijä.

"PIENELLÄ KUUSELLA ON SUURI TUNNEARVO"
Keittiössä leijailee piparin tuoksu, taustalla soivat vanhat, tutut joululaulut... Uunin reunalla vuoroaan odottelevat porkkana- ja lanttulaatikko. Peruna on jo imeltymässä...


Piparitalo vetää puoleensa pikkuväkeä, ja vähän vanhempiakin... Makeaa majaa ei millään malttaisi säästää jouluksi.

"HILDA-TONTUN ENSIMMÄINEN IHAN- ITSE- KORISTELTU JOULUKUUSI"
Porkkanalaatikon voi tehdä paistamista vaille valmiiksi ja jäädyttää pakasterasiassa.  Sulatettuun juurresmassaan sitten vain kananmunat sekaan, seos voideltuun uunivuokaan ja korppujauho pintaan. (Ehkä pari voinokarettakin...) Ei mitään uudellenlämmittelyjä; vaan uunituoretta joululaatikkoa!

Isoäidin porkkana- ja lanttulaatikko valmistuvat yhdellä ja samalla ohjeella. Vanhan ajan  porkkanavanukas on puolestaan muistuttanut nykyaikaista; riisiä sisältävää porkkanalaatikkoa. Tässä Anna Hildan ohje  muutaman vuoden takaisesta blogipostauksesta.

"LANTTUA VAI PORKKANAA? VAIKO VÄHÄN MOLEMPIA?!"

PORKKANA- ja LANTTULAATIKKKO vuodelta 1909

1/2 kg. porkkanoita
vettä
suolaa
2 1/2 dl. survottuja korppuja
2 1/2 dl. maitoa
3 rkl. sulattua voita
2 munaa
suolaa
sokeria
hienonn. muskottia

Porkkanat huuhdotaan puhtaiksi ja keitetään pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Sitten ne kuoritaan ja hienonnetaan raastimella, jolloin muut yllä mainitut ainekset hämmennetään sekaan. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunissa.

LANTTULAATIKKO valmistetaan samoin kuin porkkanalaatikko.

____________________

PORKKANALAATIKKO nykykielellä

1/2 kg porkkanoita
merisuolaa
2 dl punaista luomumaitoa (tai luomu kuohukermaa)
3 rkl voisulaa + ylimääräistä voita vuoan voiteluun
2 luomu munaa
1 tl sokeria
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1 dl korppujauhoja

Keitä porkkanat suolatussa vedessä pehmeiksi, kuori ja raasta karkeaksi raasteeksi. Lisää maito (tai kerma), voisula, munat, sokeri ja muskotti, sekoita tasaiseksi. Voitele uunivuoka, kaada porkkanaseos vuokaan ja ripottele korppujauot pinnalle. Tee ruokalusikalla aaltokuvioita pintaan ja paista 175℃ uunissa parisen tuntia.

____________________

LANTTULAATIKKO nykykielellä

1/2 kg kotimaisia lanttuja
 merisuolaa
1 dl luomu kuohukermaa
1/4 dl siirappia
2 luomu munaa
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1 dl korppujauhoja
50 g normaalisuolaista kotimaista voita

Keitä lantut suolatussa vedessä pehmeiksi, ja rapsuta kuori pois. (Isoäidin aikaan ensin keitettiin, sitten vasta kuorittiin. Voit halutessasi kuoria lantut jo ennen keittämistä). Raasta karkeaksi raasteeksi, lisää kerma, siirappi, munat ja mausteet sekaan. Voitele uunivuoka, kaada lanttuseos vuokaan, peitä korppujauhoilla ja tee ruokalusikalla pintaan aaltokuvioita. Pilko loput voista nokareiksi paistoksen pinnalle. Paista 200℃ vajaa tunti, alenna lämpöä ja jatka paistamista 150℃ vielä toinen tunti (tai; jos uuniisi mahtuu, paista porkkanalaatikon kanssa 175℃ uunissa pari tuntia).

_______________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?