maanantai 25. joulukuuta 2017

PORSAANSATULA


Possu on possu ja maistuu joulukinkulle, ruhon osasta huolimatta. Iso, luullinen pala kelpaa loistavasti joulupöytäänkin.


Isoäidin joulupöydästä ei kenelläkään ole kiire yhtään minnekään... Aika terapeuttista...
Miksei joulua voisi viettää vaikka pari kertaa vuodessa?


Vuoden mittavinta illallista nautitaan pitkän kaavan mukaan, silti se on ohi silmänräpäyksessä.


Onneksi itse syöminen on vain osa riemua. Joulutunnelma hivuttautuu kotiin jo viikkoja ennen aattoiltaa, jokaisella uuninluukun avauksella.


Nyt kuuluu kopinaa... Tonttuja eteisessä? Vai ihanko Joulupukki?????! Eikun, takkapuiden ritinäähän se vaan....

"JOULUKOKKIEN RYHMÄPOTRETTI"
Tip-tap-tip-tap-tipetipetiptap...❤️HERKULLISTA JOULUA❤️

PORSAANSATULA vuodelta 1909

2 kg. porsaansatulaa
1/2 sitruunaa
10 luumua
vettä
suolaa
hienonn. valkopippuria
vettä tahi lihalientä

kastike:
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
1 rkl. tomaattisosetta
2 tl. sinappia

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, kamara poistetaan, ja satula hierotaan sitruunalla sekä silavoidaan vähässä vedessä keitetyillä luumuilla, joista kivet on poistettu. Se pannaan uunipannuun kuumassa uunissa paistumaan. Vettä tahi lihalientä lisätään pannuun. Kun satula on ruskeutunut, sirotellaan sen pinnalle suolaa ja valkopippuria. Senjälkeen valellaan satula usein liemellään. Paistumisen aikaa tarvitaan noin 2 tuntia.

Rasva kuoritaan kastikkeesta pois, ja liemi suurustetaan vehnäjauhoilla. Kastike saa kiehua vähän aikaa, maustetaan ja siivilöidään. Ennen tarjolle vientiä irrotetaan liha selkärahgasta, leikataan poikittain tasaisiksi viipaleiksi, jotka sitten asetetaan takaisin paikoilleen.


PORSAANSATULA nykykielellä

2 kg possun kylkipala (tai muu luullinen possun kimpale)
1 luomu sitruuna
15 kuivattua kivetöntä luumua
merisuolaa
jauhettua valkopippuria

Hiero lihan pintaan hienoa merisuolaa, anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Kun nostat lihan huoneenlämpöön ennen paistamista, hiero pintaan vielä vähän lisää suolaa. Laita liha uunivuokaan. Leikkaa sitruuna kahtia, hankaa sitruunaa lihaan, purista mehu possun päälle.

Nosta vuoka 210℃ uuniin 20 minuutiksi, tai kunnes pinta saa vähän väriä. Ripottele lihan pintaan suolaa ja valkopippuria. Kaada vuokaan 5 dl vettä (tai niin paljon että pohja peittyy). Leivitä luumut possun ympärille.

Alenna uunin lämpö 150℃ ja paista possua 2-3 tuntia, kunnes liha tuntuu sopivan murealta. Valele lihaa liemellään puolen tunnin välein (mitä useammin valelet, sen mehevämpää possusta tulee). Viipaloi liha ja siivilöi liemi kastikkeeksi.


___________________1 kommentti:

  1. IHANIA KUVIA! OOTTE SISKOSI KANSSA KYLLÄ NIIN SAMAN NÄKÖISIÄ!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?