tiistai 25. tammikuuta 2011

KORVAPUUSTIT




Korvapuustitaikina ilman kananmunaa?
Korvapuustitaikina ilman kanelia ja kardemummaa?
Korvapuustiresepti, mistä tehdään myös vehnäkorppuja ja vieninleipiä?
Tämä vanhan kirjan ohje herätti mielenkiintoni.

Lisäksi Anna Hilda on antanut kaikille samalla reseptillä valmistetuille pullaherkuille arvosanan 10+.
Seurasin ohjetta piirun tarkkaan, eikä perustaikinassa ollut oikeastaan mitään vikaa, vaikka pullista tulikin vähän  kuivahkoja. Mielestäni korvapuusteja leiovttaessa keittiöstä kuuluu leijailla kardemumman ja kanelin tuoksut, nyt ne loistivat vain poissaolollaan. Houkutus oli suuri, mutta pidin näppini irti näistä tunnusomaisista korvapuustimausteista, en myöskään lisännyt ensimmäiseen koetaikinaan nykyajan pullataikinaan kuuluvaa kananmunaa. Käytin täytteeseen mantelirouhetta, muutin taloussokerin hienoksi pölysokeriksi ja lisäsin sekaan vielä hitusen vaniljasokeriakin.

Lopputulos oli ihan maistuva pullaherkku, muttei tätä kyllä korvapuustiksi arvaisi, muuten kuin muotonsa perusteella.


********************************************

KORVAPUUSTIT vuodelta 1909

50 g hiivaa
1/2 ltr. haaleaa maitoa
8 rkl. sokeria
2 dl. sulatettua voita
1 kg. vehnäjauhoja
voitelemiseen 1 muna

Hiiva liotetaan tilkkaseen haaleata vettä, vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan.

Sokeri ja osa vehnäjauhoista sekoitetaan haaleaan maitoon, jonka jälkeen noussut hiiva, sulatettu voi sekä loput jauhot sotketaan taikinaan. Kun sa on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi kaulitaan 1/4 taikinasta 1 sm. paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, johon sivellään sulatettua voita, sokeria (ja jos tahdotaan hienompaa, hienonnettua mantelia) sirotellaan päälle.

Taikinalevy kierretään pitkäksi levyksi, josta leikataan vinosti kolmion muotoisi palasia, veitsen hamaralla painetaan sitte syvennys leikkaussiivujen yhtymäkohtaan.

Noustuaan sivellään korvapuustit vatkatulla munalla, sokeria, kuorittuja hienonnettuja mantelia sirotellaan päälle, jonka jälkeen ne kypsennetään hyvässä uuninlämmössä.


*******************************************


KORVAPUUSTIT NYKYKEILELLÄ

taikina:
6 dl vehnäjauhoja
11 g (1 pussi) kuivahiivaa
150 g huoneenlämpöistä Oivariinia
2 rkl sokeria
1 dl 42C lämpöistä maitoa (reilusti kädenlämpöinen)
1 muna

täyte:
2 dl pölysokeria
100 g huoneenlämpöistä Oivariinia
1 tl vaniljasokeria
125 g mantelirouhetta

voiteluun 1 kananmuna


Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri tahnaksi. Sekoita kananmuna +42 asteiseen maitoon. Yhdistä kaikki taikina-aineet ja vaivaa tasaiseksi. Anna kohota liinan alla 40 minuuttia.

Vatkaa täyteaineet tahnaksi.

Kauli taikinasta jauhotetulla leivinalustalla suorakaiteen muotosia levyjä, levitä päälle voitahnaa ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Kääri levy rullaksi. Leikkaa rullasta vinottain paloja ja nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina peukaloilla pullan päältä taikinaan syvennys. Nosta korvapuustit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, voitele munalla ja koristele mantelirouheella.

Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

********************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?