maanantai 10. tammikuuta 2011

TÄYTETYT TÖTTERÖT



Ensimmäinen tötteröpellillinen meni ihan pieleen: ympyrät olivat liian paksuja, sain ne vaivoin väännettyä putkiloiksi. Sormetkin paloivat.

Sitten ryhdistäydyin: tein yhdelle pellille vain yhden ympyrän ja siitäkin niin ohuen, että sain sen helposti rullattua kartioksi. Lasketteluhanskat kädessä vältyin enemmiltä palovammoiltakin. Lopulta  tötterötehtailu sujui kätevästi, kuin yhden naisen liukuhihnatyönä.

Näistä artesaani-leipurin luonnoksista voisi kehittää illalliskutsujen gourmee jälkkärinkin: tötterön sisään vaikkapa vaniljakreemiä ja suklaakastiketta, tai, voisihan ympyrät muotoilla pieniksi kulhoiksikin ja täyte  voisi olla mitä vain suloisen makeaa...


********************************************


TÄYTETYT TÖTTERÖT vuodelta 1909

3 munaa
sokeria - munien paino
vehnäjauhoja - vajaa munien paino

täytteeksi:
4 dl hyävä kermaa
1 tl. sokeria

Munat. sokeri ja vehnäjauhot sekoitetaan. Seoksesta levitetään voidellulle pellille suuria pyöreitä kakkuja, jotka heti paistamisen jälkeen taivutetaan tötteröiden muotoon. Juuri ennen tarjoamista täytetään ne vispilöidyllä kermavaahdolla, joka on maustettu sokerilla. Marjahilloa tarjotaan tötteröiden kera.

*******************************************

TÄYTETYT TÖTTERÖT nykykielellä

3 kananmunaa
180 g taloussokeria
150 g vehnäjauhoja

Sekoita kaikista aineksista taikina. Levitä taikinaa ohuesti palettiveitsellä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ympyrän muotoon (halkaisija n. 20 cm). Paista ympyröitä 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes reunat muuttuvat kuparin ruskeiksi.

Pue hansikkaat käteen ja irrota ympyrät leivinpaperista varovasti veitsen avulla heti uunista nostamisen jälkeen. Rullaa tekele tötteröksi niin että peltiä vasten olleesta alapuolesta tulee kartion sisus ja päällispuoli jää ulkopuoleksi. Nosta syvään juomalasiin kovettumaan.

Tarjoa vaniljajäätelön, kermavaahdon ja hillon kanssa.

*********************************************

4 kommenttia:

  1. Hei! Tämä sun blogi on aivan superhauska! Suapiko linkitellä omaan? :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Suhumura, tottaka saa, ilman muuta !!!!

    VastaaPoista
  3. Hei leipurimestari,voisiko näitä tötteröitä käyttää n.s.jäätelötötteröinä?.Olis taloudellinen ja lapsistakin varmaan hauskaa puuhaa.En oo koskaan kuullut moisista tötteröistä.Ihme kirja,tuo sinun isoäitisi käyttämä!
    Lisää vain erikoisuuksia! Leena

    VastaaPoista
  4. Hei Leena, varmasti voi käyttää jätskitötteröinä ! Ei lisä-eikä säilöntäaineita! Ja voi tehdä sen kokoisia kun haluaa, hyvän makuisiakin ovat. Vanha kirja on ihan huippu, totta.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?