YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
lauantai 15. tammikuuta 2011
MUSTIKKAKEITTO
Aamupalaksi uuniriisipuuroa ja marjakeittoa...hei, mutta kuka on juonut kaiken keiton? Mitäs nyt?
Ajattelin kysäistä Anna Hildalta neuvoa, ja se kannatti;
vanhan keittokirjan mustikkakeitto-ohje ja pakastemarjat pelastivat meidän aamun! Keskisuomalaisista luomumustikoista ja -vadelmista kiehautetussa keitossa oli vahva marjan maku, sellainen, mitä tarvitsee maistaa vain kerran, etkä enää voi kuvitellakaan syöväsi kaupan valmiskeittoja, ainakaan niin kauaa kun pakasteesta löytyy yksikin rasiallinen viime kesän aarteita.
********************************************
MUSTIKKAKEITTO vuodelta 1909
1 ltr. tuor. tahi 3 dl. kuivat. mustik. (tahi 4-5 dl. mustikkasosetta)
2 1/2 ltr. vettä
1 1/2 dl. sokeria
2 rkl. perunajauhoja
(1 rkl. etikkaa)
Marjat perataan, huuhdotaan ja pannaan vedessä kiehumaan, kunnes mehu on niistä kylliksi kiehunut, ja sitte ne siivilöidään liemestä pois. Keitto maustetaan (etikalla ja) sokerilla, suurustetaan perunajauhoilla, jotka ovat sekoitettuna tilkkaseen kylmää vettä, ja saa kiehahtaa. Marjat voi myöskin jättää keittoon.
Tarjotaan kylmänä leipä-, mannaryyni-, tahi mantelikokkareiden kera.
********************************************
MUSTIKKAKEITTO nykykielellä
=marjakeitto
200 g pakastemustikoita
200 g pakastevadelmia
vettä
sokeria
2-4 rkl perunajauhoja
1 dl kylmää vettä
Laita jäiset marjat kattilaan, kaada päälle vettä niin että marjat peittyvät (jos haluat ohuempaa keittoa, lisää vettä enemmän). Kiehauta marjat rikki, lisää sokeri (maista ja lisää sokeria oman maun mukaan). Jos haluat sileän keiton, siivilöi siemenet pois.
Sekoita perunajauhot kylmään veteen (perunajauhojen määrällä säätelet keiton kiinteyden) ja nosta kattila hellalta. Kaada perunajauholiemi kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila takaisin kuumalle levylle ja anna keiton pulpahtaa, mutta älä keitä enää.
*********************************************
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?