sunnuntai 29. elokuuta 2010

POHJALAINEN NÄKKILEIPÄNäkkileivän valmistus sata vuotta vanhalla ohjeella kuulostaa hieman konstikkaalta. Harvalla meistä on näkkileipämuottia tai leipäkampaa varastossa, ei minulla ainakaan. Halusin silti kokeilla kotitekoista näkkäriä, ja tein sen mahdollisimman yksinkertaisella tavalla. Tämän helpommin ei näkkileipää saa kuin marketin hyllystä.

Hassua kyllä, parhaat makupisteet keräsi vähän kärähtänyt leipä, minkä reunan olin kaulinnut liian ohueksi. Miksi en tajunnut kokeilla tätä reseptiä jo alkukesästä? Olisin voinut tehdä käsityönä cocktail-kokoisia ruisnappeja ja tarjoilla ne japanilaisille kesävieraillemme vaikka savulohi-, jokirapu-, tai porotahnan kanssa. No, ensi kerralla !

*******************************************

POHJALAINEN NÄKKILEIPÄ vuodelta 1909

2 tl. hiivaa
2 ltr. kylmää vettä
1 rkl. suolaa
2 kg. 400 gr. ruisjauhoja

Hiiva liotetaan tilkkaseen haaleata vettä, liuos sekoitetaan kylmään veteen, samoin suola ja osa jauhoista. Tämä seos tehdään iltaa ennen leipomista, seuraavana aamuna sotketaan taikinaan loput jauhot.

Kun taikina on noussut, vanutetaan se leivinpöydällä ja jaetaan 16 osaan. Jokainen osa leivotaan pieneksi limpuksi ja kaulitaan hyvin ohueksi. Tavallisella näkkileipämuotilla otetaan sitte pyöreitä leipiä, joiden alapuoli käännetään ylöspäin. Tämä puoli koristetaan leipäkammalla, pistellään ja taas leipä käännetään. Nyt koristetaan ja pistellään myöskin oikea puoli, mutta ristisuuntaan. Leivän laitapuoleen tehdään pieni reikä, leivät asetetaan jauhotetuille leipälaudoille nousemaan ja kypsennetään kuumassa uunissa.

Leivät yhdistetään parittain lalngalla, jonka molempiin päihin sidotaan pieni puunappula ja ripustetaan kuivumaan. Jos leivät käpristyvät kuivuessa, käytetään ne uudelleen lämpimässä uunissa ja pannaan heti senjälkeen painon alle.

*********************************************

NÄKKILEIPÄ NYKYKIELELLÄ

5 dl vettä (+42C)
1/2 kuivahiivapussi
1 rkl suolaa (tai oman mieltymyksen mukaan)
600 g hienoja täysjyväruisjauhoja

Sekoita kulhossa kuvahiiva, jauhot ja suola. Lisää jauhoihin reilusti kädenlämpöinen (+42C) vesi ja vaivaa taikina kiinteäksi. Anna taikinan nousta keittiöpyyhkeen alla 30 minuuttia.

Pyöritä hyvin jauhotetulla leivinalustalla taikinasta iso leipä ja ota siitä kananmunan kokoisia möykkyjä, kauli ne jauhon avulla ohuiksi levyiksi ja paina puurokulhon tai juomalasin reunalla pyöryköitä. Jos haluat leivistä perinteisen varrasleivän näköisiä, tee keskelle reikä snapsilasilla tai vaikkapa espressokupilla.

Nosta leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, pistele haarukalla molemmilta puolilta ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilän päällä, elleivät ole riittävän kovia, palauta 100 asteiseen uuniin vielä 5-10 minuutiksi.

*********************************************

14 kommenttia:

 1. helpommalla pääsee ku ostaa näkkileipää kaupasta.

  VastaaPoista
 2. Ihana ohje laitan muistiin. Meinaan joululahjaksi tehdä suvulle näkkäriä :)

  VastaaPoista
 3. Jesshh miten hyvä ja selkee ohje!:) tuli erittttäin hyvää näkkäriä;) kiitos ja kumarrus!

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Tein ohjeellasi pienimpämme kasteeseen näkkileipää. Tosi kätevä ja hyvä ohje, kiitos! Bloggasin linkillä omassa blogissani: http://perinneunelmia.blogspot.fi/2013/05/nami-nam.html

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvästä ohjeesta. Herkullista ja helppoa.

  VastaaPoista
 6. Paras ohje, ja kun pastakoneella ajaa numero 7:n ohuiseksi, niin sitten herkkua onkin !

  VastaaPoista
 7. Modernisoidussa ohjeessa on 600 grammaan jauhoja yhtä paljon suolaa kuin alkuperäisessä 2400 grammaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt heitit vaikean...siitä on jo niin kauan kun tuo on kokeiltu...vaikea sanoa, onko kyseessä kirjoitusvirhe rkl=tl, vai olenko tykännyt suolaisesta versiosta oikeasti...mutta suolaa yritän vältellä nykyisin, joten en laittaisi nuin paljon enää...kunhan kerkeän, niin teen taas näkkäriä ja päivitän ohjeen, jos päivitystarvetta löytyy...siihen saakka; jokainen oman suun mukaan.....KIITOS VIESTISTÄ!!!!

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?