lauantai 5. maaliskuuta 2011

HERNEKEITTO



Laskiaiskeiton kohdalle Anna Hilda on raapustanut "Hyvää". Hyvää tämä onkin, yksinkertaista, mutta hyvää. Keltaisista herneistä valmistettu keitto tuo lisäksi pirteän väriläiskän pakkaspäivän ruokapöytään.

Jos vain suinkin osaat arvioida hernekeiton himosi jo edellispäivänä, laita herneet likoamaan yöksi ja keitä hernerokka pitkän kaavan mukaan. Kaupan purkkikeitto voittaa nopeudessa, mutta makupisteistä sen on turha kilpailla kotitekoisen hernerokan kanssa.

***********************************************

HERNEKEITTO vuodelta 1909

1/2 ltr. vihreitä tahi keltaisia herneitä
3 ltr. vettä
3/4 -1 kg. sianlihaa (potkaa tahi kamaraa)
suolaa
sipulia runsaasti (tämän Anna Hilda on itse reseptiin lisännyt)

Kuivat herneet perataan, huuhdotaan ja pannaan iltaa ennen kayttämistä kylmään veteen likoomaan.

Herneet ja huuhdottu sianliha pannaan tulelle samassa vedessä ja keitetään siksi, kun herneet kiehuvat rikki. Keitto maustetaan, ja liha leikataan lalasiksi sekä tarjotaan keiton kera.

Jos suolattua tahi savustettua lihaa käytetään, pannaan se keittoon silloin, kun herneet ovat pehmeät. Sitte se saa edellee kiehua, kunnes herneet menevät täydellisesti rikki.

********************************************

HERNEKEITTO NYKYKIELELLÄ

500 g keltaisia ruokaherneitä
3 l vettä
1 annospakkaus Fond du Chef kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio
2 pakettia Amerikan pekoni fileetä
1 sipuli
2 rkl voita
loraus konjakkia (ei välttämätön)
suolaa

Huuhtele herneet ja anna niiden liota huoneenlämpöisessä vedessä yön yli.

Keitä herneet pehmeiksi liotusvedessään, lisää sekaan kasvisfondi tai liemikuutio. Leikkaa pekonifileen rasvareuna pois, pilko liha ja ripottele palat kiehuvaan keittoon.

Kuori ja silppua sipuli, kuullota sipulisilppua voissa ja lisää herneiden sekaan.

Lorauta kattilaan pari teelusikallista konjakkia, anna kiehua vielä hetki ennen tarjoamista (aromi jää mutta alkoholi haihtuu). Tarkista maku, mausta tarvittaessa suolalla.

********************************************

19 kommenttia:

  1. Aijai kun kuullostaa hyvältä! Kaipa se pitää laskiaisen kunniaksi tekaista ihan kotirokkaa! :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa !!!
    Liukasta laskiaista ja herkullista rokkapäivää !
    ;)

    VastaaPoista
  3. Mun mamma opetti, että kuivista pavuista, joihin hän luki myös herneet, heitetään aina liotusliemi pois, koska silloin papuruuat eivät aiheuta ilmavaivoja. Kylmää liotusvettä vielä vaihdettiinkin pari kertaa. Nykyisin kai puhutaan papujen oligosakkariideistä, jotka tekevät ilmaa paksusuoleen. Toimi tai ei, meillä liotellaan ja hyvää tulee, eikä koskaan ole ilmavaivoja tullut. Pitkä hauduttelukin tietty auttaa asiaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin huuhtelen, sitten likoamaan, liotusvesi pois ja huuhtelu ja sen jälkeen keitinvesi. EI ole tullut minullakaan ilmavaivoja. Maku on jopa parempi, omasta mielestä.

      Poista
  4. Mammat yleensä tietävät nämä asiat saletisti, uskon minä ! Kiitos vinkistä !

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. No katopas Anonyymi, SIENLIHA on se mitä heti siinä suluissa lukee "potkaa tahi kamaraa", mutta vain Karjalan murteella kirjoitettuna.
      ;D)))))))

      Poista
  6. Tammikuun kunniaksi kokeilin tuota reseptiä vuosisadan alusta. Lopputulos oli yksinkertaisesti mahtavaa, täydellistä herkkua. Kiitos reseptistäsi!

    VastaaPoista
  7. Valmistettu on Hilda-tädin 1909- vuoden reseptillä hernekeittoa ja todella herkullista tuli. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  8. Minua askarruttaa tuo herneiden liotusliemen käyttö rokkaan. Menettääkö keitto jotain olennaista ravintoarvostaan tai maustaan, jos liotusliemi heitetään pois ja kattilaan laitetaan uusi vesi? Mikäli tämä veden vaihto vähentää hernekeiton niin monille aiheuttamia kiusallisia ilmavaivoja-kuten eräs kommentoija tiesi kertoa-eikä maku tai ravintoarvo kärsi, on tämä todella helpottava vinkki.

    Vihjeestä kiitollinen laskiaisrokan keittäjä

    VastaaPoista
  9. Ihan mahtavaa rokkaa. Kiitos isoäidin ja siun kun laitoit tämän levitykseen.

    VastaaPoista
  10. Herneet ja pavut yms ei pieretä kun keittää kansi auki niin pääsee nuo kaasut vapauteen. Sano mun mummu;)

    VastaaPoista
  11. Sipulihan se on joka kaasua kasaa..

    VastaaPoista
  12. Siitä huolimatta täytyy mennä laittamaan herneet likoamaan.. :)

    VastaaPoista
  13. Raikkaat pierut ovat toisinaan vain hyväksi.
    Hajuakaan ei tarvitse hävetä, se on pelkästään kuuroja varten.

    VastaaPoista
  14. 5/5 perkele oon tän ohjeen mukaan tehnyt ja vitullisen hyvää on tullut. Kiitos Anna Hildalle ja kenelle kaikille ny sit kiitos kuuluukin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyi mitä kielenkäyttöä mutta ymmärrän, koska todella hyvää on keitto.

      Poista
  15. Tää on kyl 5/5 olen tän ohjeen pohjalta tehnyt useamman kerran. Pakastettuja kokonaisia savupotkia olen käyttänyt lihana ja keitetty on niin perr..rusteellisen kauan että lihat suorastaan sulaa keittoon. Hyvää shittiä. Kiitos.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?